ЛУКАШЕНКО ПРИЗНАО КРИМ САСТАВНИМ ДЕЛОМ РУСИЈЕ

LUKAŠENKO PRIZNAO KRIM SASTAVNIM DELOM RUSIJE

5 novembra 2021

IZJAVA predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o Krimu predstavlja priznanje da je to teritorija u sastavu Ruske Federacije.

On je sa tom izjavio istupio na zasedanju Vrhovnog državnog saveta rusko-beloruske Savezne države, a da je treba smatrati priznanjem Krima ruskom državnom teritorijom – ukazao je predsednik Stalne komisije za međunarodne poslove Predstavničkog doma Belorusije Andrej Savinih.„Bez ikakve sumnje, ta izjava je priznanje ruskog statusa Krima. Činjenica je da je Krim i de fakto i de jure od strane Belorusije odavno priznat kao ruski. Jedino što je nedostajalo bila je politička izjava koja to formalizuje“.

Savinih je podsetio da je Lukašenko prethodno nekoliko puta izjavljivao da je ulazak Krima u sastav Rusije politička realnost. Pa u nastavku naglasio:

„Danas je to nedvosmisleno saopšteno. Za nas je Krim, kao i pre mesec dana i pre sedam godina, sastavni deo Ruske Federacije“.

Sednica Vrhovnog državnog saveta rusko-beloruske Savezne države održana je 4. novembra putem video konferencije.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Lukašenko potpisali su i Dekret o integraciji kojim se odobrava 28 zajedničkih programa.

Ti programi predviđaju: integraciju valutnih sistema dve zemlje, zajedničke principe ubiranja indirektnih poreza, zajedničku makroekonomsku politiku, integraciju platnih sistema, harmonizaciju novčano-kreditne politike, zajedničko tržište nafte i gasa…

Putin i Lukašenko takođe su utvrdili tekst ažurirane vojne doktrine.

Lukašenko je Saveznu državu nazvao „prioritetom svih prioriteta za Belorusiju“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *