LUKAŠENKO: Razgovori su bili teški, tek nas čeka težak posao

LUKAŠENKO: Razgovori su bili teški, tek nas čeka težak posao

26 avgusta 2014

5374-china-tag-reutersPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da su lideri na susretu u Minsku složni da je potrebno deeskalirati sukob u Ukrajini, ali da su razgovori teški.

Lukašenko je za sutra najavio mogućnost održavanja susreta Kontakt-grupe za rešavanje krize u Ukrajini.

„Svi želimo napredak“, rekao je Lukašenko, ističući da je već današnji susret u glavnom gradu Belorusije „nesumnjivo napredak“, preneo je Rojters.

„Razgovori su bili teški. Pozicije strana se razlikuju, ponekad fundamentalno“, kazao je on.

Lukašenko je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da bi susret Rusija-Ukrajina-OEBS o rešavanju situacije u Donjeckom basenu mogao biti održan sutra.

„Što se tiče mirnog rešavanja situacije u Ukrajini, svi su podržali predlog predsednika Ukrajine Petra Porošenka da Minsk bude uobičajen teren za susrete Kontakt-grupe Ukrajina-Rusija-OEBS. Predloženo je da se grupa okupi u kratkom roku. Porošenko insistira da taj susret bude već sutra“, rekao je beloruski predsednik na pres konferenciji posle susreta lidera Ukrajine, Carinske unije i predstavnika Evropske unije.

Lukašenko je rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin i Porošenko obavestiti novinare o rezultatima njihovog susreta „oči u oči“ u Minsku.

Prethodno je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao za RIA Novosti da je u glavnom gradu Belorusije počeo sastanak Putina i Porošenka.

„Održava se bilateralni susret“, rekao je Peskov, koji je ranije rekao da bi na susretu mogla biti razmotrena pitanja unutarukrajinske krize, problem izbeglica, pitanje dopremanja humanitarne pomoći i humanitarna situacija na jugoistoku Ukrajine.

Takođe, tokom razgovora, Kremlj namerava da razmotri bilateralnu saradnju Moskve i Kijeva u vezi sa ukrajinskim potpisivanjem Sporazuma o asocijaciji sa EU, navela je ruska agencija.

Pregovori lidera Ukrajine, Carinske unije i predstavnika EU u Palati nezavisnosti u Minsku trajao je približno četiri sata, prenela je beloruska agencija Belta, navodeći da je glavno pitanje bilo rešavanje ukrajinske krize.

Belta je prenela Putinovu izjavu sa susreta predsednika Belorusije, Kazahstana, Rusije i Ukrajine i visokih predstavnika EU, da ovaj format razgovora Carinska unija-Ukrajina uz učešće predstavnika EU predstavlja dobru mogućnost za razmatranje posledica pridruživanja Ukrajine EU i saradnje sa evroazijskom „trojkom“ koji će slediti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *