ЛУКАШЕНКО САОПШТИО: На границама Белорусије је 20.000 страних војника

ЛУКАШЕНКО САОПШТИО: На границама Белорусије је 20.000 страних војника

16 новембра 2021

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да се на границама са Белорусијом тренутно налази до 20.000 страних војника, преноси лист „СБ. Беларус севодња“.„На границама суседа, пре свега Пољске, нису распоређени само граничари. Тамо јача ударна група која тренутно броји око 20.000 војника са авијацијом и оклопним возилима. Све се то ради под маском заштите Европске уније од упада избеглица из земаља које је бомбардовала и опљачкала западна коалиција на челу са Сједињеним Америчким Државама“, нагласио је белоруски лидер.

Такође је саопштио да постоје информације о покушајима испоруке оружја мигрантима на граници са Пољском, преноси белоруска агенција „Белта“.

„Сада нам је најважније да заштитимо своју границу и свој народ, да спречимо сукоб. Знам да је било покушаја да се испоручи оружје у мигрантски камп, као и покушаја провокација које могу довести до војног сукоба. То се не сме допустити ни у ком случају. Тај такозвани проблем не сме изазвати жестоку конфронтацију“, рекао је Лукашенко на састанку о ситуацији на граници.

Истовремено је оптужио Европску унију да одустаје од пројеката трансграничне сарадње уместо да заједно са белоруском страном тражи решења.

„Поред тога, прете новим пакетима санкција и изградњом зида од пет метара, размишљају о потпуном затварању граница са Белорусијом. За име Бога. Ако немају чиме другим да се баве, немамо ништа против“, констатовао је Лукашенко.

Разговор са Меркеловом

Председник Белорусије је на састанку такође саопштио да је током телефонског разговора са одлазећом немачком канцеларком Ангелом Меркел у понедељак предложио опције за решавање кризе, саопштила је прес-служба председника.

Стране су се сложиле да још не откривају све детаље. Меркелова ће разговарати о насталој ситуацији са чланицама ЕУ, а затим ће белоруска и немачка страна поново ступити у контакт.

Лукашенко је констатовао да погоршање ситуације никоме није потребно – ни Минску, ни Бриселу.

Такође је подсетио да белоруске власти нису распоредиле „ни један вод, ни једну чету“, док се са друге стране границе налази око 20.000 наоружаних људи.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u