ЛУКАШЕНКО САОПШТИО: На границама Белорусије је 20.000 страних војника

LUKAŠENKO SAOPŠTIO: Na granicama Belorusije je 20.000 stranih vojnika

16 novembra 2021

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se na granicama sa Belorusijom trenutno nalazi do 20.000 stranih vojnika, prenosi list „SB. Belarus sevodnja“.„Na granicama suseda, pre svega Poljske, nisu raspoređeni samo graničari. Tamo jača udarna grupa koja trenutno broji oko 20.000 vojnika sa avijacijom i oklopnim vozilima. Sve se to radi pod maskom zaštite Evropske unije od upada izbeglica iz zemalja koje je bombardovala i opljačkala zapadna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama“, naglasio je beloruski lider.

Takođe je saopštio da postoje informacije o pokušajima isporuke oružja migrantima na granici sa Poljskom, prenosi beloruska agencija „Belta“.

„Sada nam je najvažnije da zaštitimo svoju granicu i svoj narod, da sprečimo sukob. Znam da je bilo pokušaja da se isporuči oružje u migrantski kamp, kao i pokušaja provokacija koje mogu dovesti do vojnog sukoba. To se ne sme dopustiti ni u kom slučaju. Taj takozvani problem ne sme izazvati žestoku konfrontaciju“, rekao je Lukašenko na sastanku o situaciji na granici.

Istovremeno je optužio Evropsku uniju da odustaje od projekata transgranične saradnje umesto da zajedno sa beloruskom stranom traži rešenja.

„Pored toga, prete novim paketima sankcija i izgradnjom zida od pet metara, razmišljaju o potpunom zatvaranju granica sa Belorusijom. Za ime Boga. Ako nemaju čime drugim da se bave, nemamo ništa protiv“, konstatovao je Lukašenko.

Razgovor sa Merkelovom

Predsednik Belorusije je na sastanku takođe saopštio da je tokom telefonskog razgovora sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedeljak predložio opcije za rešavanje krize, saopštila je pres-služba predsednika.

Strane su se složile da još ne otkrivaju sve detalje. Merkelova će razgovarati o nastaloj situaciji sa članicama EU, a zatim će beloruska i nemačka strana ponovo stupiti u kontakt.

Lukašenko je konstatovao da pogoršanje situacije nikome nije potrebno – ni Minsku, ni Briselu.

Takođe je podsetio da beloruske vlasti nisu rasporedile „ni jedan vod, ni jednu četu“, dok se sa druge strane granice nalazi oko 20.000 naoružanih ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *