ЛУКАШЕНКО СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Белорусија затвара границу са НАТО земљама

LUKAŠENKO SE HITNO OGLASIO: Belorusija zatvara granicu sa NATO zemljama

17 septembra 2020

Belorusija je prinuđena da zatvori državnu granicu sa Litvanijom, Poljskom i Ukrajinom, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, kako sam govorio, da polovinu vojske mobilišemo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, pre svega sa Litvanijom i Poljskom. Prinuđeni smo da ojačamo državnu granicu sa našom bratskom Ukrajinom“, rekao je Lukašenko govoreći na ženskom forumu „Za Belorusiju“.„Poslednjih dana bio sam prinuđen da zajedno sa ruskim predsednikom i ministrom odbrane izgradim zajedničku zaštitu savezne države i pojačali smo davno zaboravljene vojne vežbe koje se danas održavaju na zapadu naše zemlje. Odlučili smo da ove vežbe sprovedemo, u vezi sa akutnom situacijom, u dve faze, a druga faza biće posvećena vama, našim ženama“, rekao je Lukašenko.

On je objasnio da Belorusiji nije potrebno priznanje rezultata proteklih predsedničkih izbora od strane drugih zemalja.

„Danas su priključili još jednu, kako smatraju, termonuklearnu bombu. ‘Razneli’. U Briselu su se tome pridružili da li Evropski parlament ili Evropski savet, koji takođe nisu priznali naše izbore“, istakao je Lukašenko.

„S tim u vezi želim da kažem sledeće… Održali smo izbore u skladu sa ustavom i zakonima naše zemlje. I ne treba nam nikakvo priznanje: izbori su održani i oni su legalni“, naglasio je šef države.

Lukašenko je pozvao narode Litvanije, Poljske i Ukrajine da zaustave svoje političare i spreče pokretanje rata.

„Ne želim da moja zemlja ratuje. Štaviše, ne želim da se Belorusija i Poljska, Litvanija pretvore u bojno polje, gde se neće rešavati naša pitanja. Stoga danas… želim da se obratim narodima Litvanije, Poljske i Ukrajine: zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat!“, naglasio je Lukašenko.

Beloruski lider naglasio je da se u zemlji u ovom trenutku rešava sudbina čitave Evrope.

„Recite ljudima šta se zapravo događa. Danas se ovde rešava pitanje Belorusije, Rusije i čitave Evrope, možda i cele, a ne samo istočne. Ne sme se dovesti do vrelog rata“, izjavio je Lukašenko.

On je naveo da je u arsenalu onih snaga koje podgrevaju situaciju u republici ostalo vrlo malo mogućnosti.

„A mi smo na ivici strašne katastrofe. Ako upadnu ovamo, bićemo prinuđeni da odgovorimo, nećemo klečati, čak i ako ostanemo sami“, naglasio je predsednik.

Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji.

„Pod tim belo-crveno-belim zastavama pogledajte kakvi izrazi i reči… To su oni smislili: blic-krig nije uspeo. Bio je osuđen mnogo godina pre ovog blic-kriga. Nije se mogao dogoditi u našoj zemlji, nikada se neće dogoditi“, rekao je Lukašenko.Beloruski lider uporedio je događaje u zemlji sa Venecuelom, a Svetlanu Tihanovsku, koja se kandidovala za predsednika republike, sa opozicionim venecuelanskim političarom Huanom Gvaidom.

„Stupila je na snagu naredna faza – snažan spoljni politički, finansijski i diplomatski pritisak. Susedne zemlje odbijaju da priznaju rezultate izbora i, prema venecuelanskom scenariju, pronašle su ‘gvaidicu’ i proglasile je za predsednika“, objasnio je Lukašenko.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Srećna Zvezda says:

  Kad je on tako govorio na ženskom forumu, kako li bi tek govorio na muškom forumu. Vidi ti njega macana, počeo je da "švrlja" obukao ti on paradnu uniformu za govor na ženskom forumu, i štucovao brčiće, tako nešto čak ni Putin nikad ne radi. Kako li je reagovala g-đa Lukašenko, možda oklagijom, jedino ona može oboriti ovaj protivudar? Lukša spašava svet. On spašava svoj Beli Ruski svet od ostatka zlog sveta. Spašće se Rusija, Bela Rusija i bratska Ukrajina (bez Porošenka). Došlo doba da se "A" bomba proba. Ako se ne umešaju legioni anđeoske vojske ode mas u propas. Međutim i sam Bog će dovesti svoje nebesko pravedno carstvo, i oni koji su pravedni i opravdani u Hristu biće radosni do nebesa.

  • Pidza says:

   Sve si rekao

 2. Janez Maki, Maki says:

  Ke vidime A bomba kako puka. Buš pukla? - "Buuum!"

 3. milorad3 says:

  Pretnja je ozbiljna, evo stižu avioni u bugarsku i rumuniju patriot je tu takodje,u crnom moru nosač aviona u balčtičkom takodje ,na severu se gomilaju NATO i USA brodovi u gruziju ubrzano stiže američko oružje i "savetnici", EU trabunja o "ruskim trovačima" USA propaganda luduje sa "malignim ruskim mešanjem u izborei pravni sistem amerike"(samo ova optužba je dovoljna da ih odmah amerikanci bomarduju i uradili bi to da se ne plaše ODGOVORA na takav potez).Čitava pozornica se užurbala vidi se SINHRONO delovanje čitavog tog mehanizma i ovo su završne pripreme za napad na rusiju a možda i kinu istovremeno, jer i tamo su prebačene značajne vojne snage u severnu koreju i velike isporuke oružja na tajvan, japan BEZOBRAZNO traži kurile NAZAD i "gubi strpljenje " zbog kineskih "pretnji".Situacija je krajnje napeta pogotovo što američki a sada i ruski strateški nuklearni bombarderi stalno vrše "simulacije" borbenih naleta prema projektovanim ciljevima.Izvidjanja i to vrlo drska izvidjanja, od strane NATO i USA duž ruskih granica poprimaju karakter vojnih akcija i rusi non-stop moraju da drže lovačke avione u patroli.Ako OVAJ spisak nije generalna lista priprema za RAT onda sam ja marsovac.Sve ove aktivnosti prevazilaze nivo pritisaka,pretnji ili pokazivanja mišića. Ovo su složene i MASIVNE vojne operacije i konstantna fluidna pregrupisavanja snaga sa OBE strane, mislim da će uskoro, za par meseci uslediti SUKOB.Takodje mislim a će PRVO napasti rusiju a da kinu nameravaju da sprže kada zavreše sa rusima mada se plaše kineske reakcije i zato gomialju trupe na dalekom istoku da bi se tu BRANILI i amortizovali kineski izneneadni ulazak u rat na strani rusije.Očiglčedan je strateški plan ofanzive na ruse u defanzive u kineskom teatru delovanja.Sledeće god. SKORO sigurno počinje svetski rata a ko bajden pobedi to je neminovno, sa trampom postoje šanse da do toga nedodje mada mislim da on ima amlo uticaja u "savezničkim" državam čije implantirana vrhuške bez zn anja glasača i naroda guraju svoje države u rat.(pogledajte saziv EU a naročito VRHA birokratskog aparata EU pa tamo CVETA PLEMSTVO i to uglavnom nemačko holandsko, austrijanci madjari, luksemburško sitno plemstvo, poneki poljak i englez čito da začine sliku, ma gde su ih samo iskopali bre, sve je kao da je franjo josif živ ,samo im fale VALCERI u briselskim kancelarijama i lobijima, ma i baba sere su im neko sitno plemstvo bre, da ne pričamo o sekretarima i pomoćnicima, zamenicima podsekretara od zamenika sekretara itd masa ih je neki potomak sitnog plemstva tamo, vamo od kojekude ali katoličke loze list.)

  • Gagi says:

   To "plemstvo" je zasluzno za I i II sv. rat. Interesantno je da su u ovim ratovima gorele drzave i narodi ali nije srusen nijedan velelepni dvorac ili zamak na prostoru Europe. U drugom ratu kada su nacisti palili europu, nisu rusili i bombardovali katolicke samostane, naprotiv, ovi su im posle pomogli da se nacisti spasavaju "pacovskim kanalima".Danasnja Europa se sastoji od potomaka Karla Velikog i njihovog duhovnog autoriteta, katolicke crkve. To je ta osvajacka ljudozderska energija koja vekovima pravi iste probleme narodima na svetu. Izmisljanjem i nasilnim uvodjenjem komunistickog uredjenja drustva, u novije vreme demokratskog, posluzilo im je da razore istok i te narode jer su im to najljuci protivnici. Jedino od istoka nisu uspeli da stvore svoje pljackaske kolonije, polomili su zube sa Napoleonom a posle i sa Hitlerom. Zna se odakle duva vetar. Ocekivano je da sada grunu svom mogucom silom na istok i tako pokusaju da isprave istorijske poraze koje nisu u stanju da zaborave. Opet narode istoka ceka teska sudbina od patoloski bolesnih narcisoida.

  • Milan says:

   Nema ništa od tog SUKOB-a kako si ga pretpostavio. Nastradaće jedino države u blizini Rusije kao što su dosad prošle Gruzija i Ukrajina, a vidimo kako one godinama kopne i propadaju. Posle neuspeha obojene revolucije u Belorusiji najverovatnije pokrenuće sličan scenario u Kazahstanu. Kazahstan ima 6.846 km dugu granicu sa Rusijom, u severozapadnom delu izlazi na Povološki federalni okrug (koji ima ukupno 14 raznvrsnih subjekata R.F.) a u zapadnom delu na Južni federalni okrug Rusije (Astrahanska oblast i R. Kalmikija, Volgogradska oblast, Rostovska oblast, Krasnodarska pokrajina i R. Adigeja, Krim). A tu je i severnokavkaski federalni okrug. Mislim da ih to interesuje preko Kazahstana na zapad, pa da figurišu kao bliska pretnja prema pomenutim federalnim okruzima Rusije. Primarni cilj je naterati Rusiju da što više ulaže u odbranu te pored svih sankcija i na taj način oslabiti njen razvoj. Amerika može tako da se dugo igra i poigrava zahvaljujući izuzetnoj privilegiji da može bez posledica da štampa nezaradjeni novac. Sporazum iz Beton Vudsa iz 1944 godine sa USA dolarom kao vodećom svetskom valutom i ostalim delovima tog sporazuma trebao je da bude podrška razvoju ratom uništenih i nerazvijenih zemalja. Ali njega su Amerikanci samovoljno i jednostrano pretvorili u program osvajanja i vladanja svetom putem novca. Još koliko godina će to da traje, to niko živ ne zna. U tom periodu nije pametno svaki čas zamišljati, evo sad će početi veliki sukob. Najgore će proći poslušne kolonije poput naše. Njih će Amerika moći sa lakoćom da cedi do poslednje kapi, kao Kraljević Marko suvu drenovinu.

 4. Vesko says:

  Opozicje NEMA DOKAZE da je pobijdila. Slucaj zavrsen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *