ЛУКАШЕНКО ШОКИРАО СВЕ: Са власти ћу отићи ако…

LUKAŠENKO ŠOKIRAO SVE: Sa vlasti ću otići ako…

11 februara 2021

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da su uslovi za njegov odlazak sa vlasti red i mir u zemlji, bez protesta i garancija bezbednosti njegovih pristalica.– Glavni uslov za odlazak sa vlasti u zemlji su mir, red, bez ikakvih protesta, izražavanje mišljenja u okviru zakona. Drugi uslov, ako se dogodi da na vlasti dođu drugi sa različitim stavovima, kao drugu tačku ćemo zabeležiti da sa glava pristalica sadašnjeg predsednika ne može da padne nijedna dlaka. Zbog toga sam predložio da Opštebeloruski narodni sabor postane ustavni organ sa ovlašćenjima. Ukoliko se taj zajednički dogovor koji sklopimo prekrši, svu vlast će imati Opštebeloruski narodni sabor – rekao je beloruski lider.

Kako je rekao, „on je uredio zemlju kako je mogao“ i neće je tek tako „izložiti ruglu“, bez obzira na to da li je on na vlasti ili ne. Lukašenko je dodao da danas ima „neočekivano mnogo pristalica“ i to nisu samo bezbednosne snage.

Prema njegovim rečima, Opštebeloruski narodni sabor treba da bude stabilizator u prelaznom periodu i da ima ustavna ovlašćenja.

– Moramo imati jasnu zaštitu, kako ne bi izgubili zemlju. Opštebeloruski narodni sabor treba da bude stabilizator, zaštita za celu zemlju u određenom periodu – pojasnio je beloruski predsednik.

Prema njegovim rečima, on ne veruje rečima opozicije da žele da održe nove predsedničke izbore nakon smene vlasti u zemlji.

– Ne bi bilo nikakvih novih izbora (kada bi opozicija došla na vlast). Jasno je ko bi time rukovodio – konstatovao je Lukašenko.

On je saopštio da će nacrt novog Ustava izneti na referendum početkom 2022. godine.

– Pripremićemo Ustav, već treću verziju. Nacrt ustava će biti spreman ove godine, i o njemu će se javno raspravljati tokom godine. A početkom sledeće godine iznećemo ga na razmatranje, opštenarodno glasanje, na referendum – rekao je beloruski lider.

On je odbacio optužbe o tome da ne želi da menja Ustav i podsetio je da mu dva prethodna nacrta novog glavnog zakona zemlje prosto nisu odgovarala.

Lukašenko je dodao da će predsednička ovlašćenja biti radikalno preraspodeljena.

Danas je u Belorusiji počeo sa radom VI Opštebeloruski narodni sabor. U njemu učestvuje oko 2.700 ljudi, među kojima i 300 stranih gostiju.

Učesnici će sumirati rezultate programa socijalno-ekonomskog razvoja zemlje za period od 2016. do 2020. godine, a takođe će odrediti planove za narednih pet godina.

KOMENTARI7 komentara

 1. Komandante Če Gevara says:

  Lele ljudi koji uslovi! Pre će dr. Kon da proglasi prestanak korone nego Saša prestanak Beloruske vlasti. Ma šalim se, svaka čast Lukašenku, ako se nekom to iz naše srbijice ne sviđa treba da zna da je standard u Belorusiji mnogo bolji od srpskog, a koliko znam bolji je i od ruskog. Kada Srbija napokon uspostavi neku normalnu vlast trebalo bi isto takve zakone i ustave da donese a ne da bude leglo za soroša i gatesa, a o razvoju covid-a preko szo-a i da ne pričam. Živela Srbija, Rusija i Belorusija!

 2. šiško says:

  Istina, ja ne poznajem mnogo situaciju u Belorusiji. Mođda zbog toga ja nikako da shvatim u čemu se sastoji Lukašenkova diktatura. Da li u tome što je sačuvao Belorusiju od haosa, rata i komadanja ili što homoseksualci kojih je medju Belorusima kao i u većini drugih zemalja u vrh glave 1& ili što održava dobre odnose sa Rusijom, što je protivno očekivanjima zapadnih establišmenta koji su planirali da expresno izazovu rat izmedju ove dve bratske države i nacije ili što beloruska privreda beleži pristojan, kontinuiran rast i stabilnost, naravno uz veliku pomoć Rusije. Da li Lukašenko ubija svoje političke oponente kao naši tirani? Da li guši političke slobode, kako i čime? Da li vrši političke pritiske na umetnike i druge javne radnike kao što to čine ovdašnji tirani? Da li otpušta sa posla sposobne kadrove, a prima nesposobne ali lojalne? Da li sudovi presudju po njegovom nalogu, a kršeći zakone kao ovdašnji? Itd. itd. Ako ne čini ništa od toga, onda se uredjenje u Belorusiji ne može nazvati diktaturom, nego redom. Kamo sreće da i mi jednog dana uvedemo malo reda u ovu našu rasturenu i izmučenu Srbiju.

 3. milorad 5 says:

  pametno,nema zapadnog prodora u belorusiju i pretvanja te države u koloniju okolinih škala.Doveli bi im pro-litvanske i proi-poljske administratore koji glume demokratiju i muzu državu za račun stranih guvernera sa proforma beloruskim državljanstvom.Ta šema je već toliko puta proigrana i sasvim je izvestan ishod uvoza "demokratije" u belorusiju.

 4. Beli Orao says:

  Pametno to trebamo i mi uraditi u Srbiji ali prije svega organizovati državu i ove otjerati u kavez!!!

 5. Rista says:

  Ne znam tačno šta Belorusi generalno misle, ali znam da imaju jako mnogo prozapadnih kretena i da je to većinom na Zapadu Belorusije. To što je Lukašenko stvorio jaku državu je prošlost napola i sve se više topi. Zapad smatra Beloruse delom Ruskog sveta i oni nikada neće opstati kao država Belorusija. Ovo danas je opet udaljavanje od onoga što je bar pola Belorusa svesno da se treba uraditi a to je neka vrsta državnog saveza sa Rusijom pa vremenom to regulisati na najbolji način. Belorusija ide sličnim putem kao i Crna Gora i jednom će neki Đukanović doći na vlast a to će biti kraj Belorusije. Zapad Belorusije je sličan ukrajinskim banderovcima i tu nema dugog veka. Lukašenko se uspaničio posle demonstracija i odmah pogodio u Moskvu, inače bi teško izašao na kraj sa pobunom bez pomoći Rusije, ali ni Rusija nije voljna da se batrga sa neodlučnim Batkom i dosta prevrtljivim izjavama i lutanjima. Ako se ne ujedini sa Rusijom, Belorusija je prošlost. Nisu Belorusi bugari, hrvati i banderovci pa da ih Zapad podržava, ali imaju poprilici dovoljno Đukanovića koji čekaju svoju priliku. Gde opet nestade "savezna država" iz rečnika Lukašenka? Ni taj čovek se nikad neće naučiti pameti. Možda ga Zapad i ostavi do smrti, ali onda neće imati prilike da vidi propast Belorusije. Jedina garancija za opstanak Belorusije je u sastavu Rusije. Džaba Lukašenko previše gnjavi, palamudi i krade neko nepostojeće vreme. Kao Beloruskom precedniku, vreme mu je ušlo u završnicu, ako ništa drugo ono bar zbog godina a Belorusija sa njim ovakvim ide svome kraju. Kažem, ne znam šta se iza kulisa događa između njega i Putina ali ovo sada ne miriše na dobro i nije dobro. Lukašenkove lovorike se polako suše i muka me vata kada vidim koliko se otima, koliko je zaslepljen i ubeđen da će on ipak sačuvati samostalnost Belorusije.

 6. Za Srbiju says:

  Kada ode, u Belorusiji neće ostati ni kamen na kamenu. Nego, ako je pametan, raspisati referendum da se ujedini sa Rusijom.

 7. Penzioner says:

  Za one koji su zaboravili šta je o Belorusiji i njenom vladaru pisao ovaj portal predlažem da pročitaju članak pod naslovom INTERNET BRUJI O OVOME: Evo zašto je dobro živeti u Belorusiji! EVO ZAŠTO „DIKTATOR“ LUKAŠENKO VLADA TOLIKO GODINA Jeste da Lukašenko povremeno luta s leva na desno, ali ga stariji brat uvek opomene da ne prepušta vlast zapadnim marionetama kakva je njegova protivkandidatkinja Tihanovska, koja je osvojila manje od 10% glasova birača. Za divno čudo Tihanovska na majici nosi grb Albanije. Svugde gde je zapad uspostavljao demokratiju tu više nema ni demokratije ni države. I nas su usrećili pa na listi 111 zemalja sveta po visini PDP po stanovnuku zauzimamu neslavno 101 mesto. Ispred nas su Hrvatska (54 mesto), Bosna i Hercegovina (97 mesto), Albanija (100) mesto, a iza nas su Svazi, Jordan, Filipini, Paragvaj, Gvajana, Azerbejdžan, Salvador, Maroko, Indonezija, Šri Lanka. Pa neka se "veliki reformator" i dalje hvali kako smo po rastu prvi u Evropi (smo nije rekao da smo prvi po rastu bede i siromaštva), a dinar druga najjača valuta na svetu (jeste bahreinski, dok srpskog nema na spisku osamdeset država sa najjačom valutom). On i njegova bajna guvernerka (sa platom od 650.000 dinara, ako sad nije i daleko veća) mogu lagati one koji osim daljinskog upravljača za drugu tehniku ne znaju, niti vide šta se oko nih zbiva, osim onog što im se plasira sa svih medija kojima je isti glavni urednik. Takvima nije zavlačio ruku u džep kao što je protivustavno zavlačio svima čija visina penzije prelazi iznos od 25.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *