ЛУКАШЕНКО ШОКИРАО СВЕ: Са власти ћу отићи ако…

ЛУКАШЕНКО ШОКИРАО СВЕ: Са власти ћу отићи ако…

11 фебруара 2021

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су услови за његов одлазак са власти ред и мир у земљи, без протеста и гаранција безбедности његових присталица.– Главни услов за одлазак са власти у земљи су мир, ред, без икаквих протеста, изражавање мишљења у оквиру закона. Други услов, ако се догоди да на власти дођу други са различитим ставовима, као другу тачку ћемо забележити да са глава присталица садашњег председника не може да падне ниједна длака. Због тога сам предложио да Општебелоруски народни сабор постане уставни орган са овлашц́ењима. Уколико се тај заједнички договор који склопимо прекрши, сву власт ће имати Општебелоруски народни сабор – рекао је белоруски лидер.

Kако је рекао, „он је уредио земљу како је могао“ и неће је тек тако „изложити руглу“, без обзира на то да ли је он на власти или не. Лукашенко је додао да данас има „неочекивано много присталица“ и то нису само безбедносне снаге.

Према његовим речима, Општебелоруски народни сабор треба да буде стабилизатор у прелазном периоду и да има уставна овлашћења.

– Морамо имати јасну заштиту, како не би изгубили земљу. Општебелоруски народни сабор треба да буде стабилизатор, заштита за целу земљу у одређеном периоду – појаснио је белоруски председник.

Према његовим речима, он не верује речима опозиције да желе да одрже нове председничке изборе након смене власти у земљи.

– Не би било никаквих нових избора (када би опозиција дошла на власт). Јасно је ко би тиме руководио – констатовао је Лукашенко.

Он је саопштио да ц́е нацрт новог Устава изнети на референдум почетком 2022. године.

– Припремићемо Устав, већ трећу верзију. Нацрт устава ће бити спреман ове године, и о њему ц́е се јавно расправљати током године. А почетком следеће године изнећемо га на разматрање, општенародно гласање, на референдум – рекао је белоруски лидер.

Он је одбацио оптужбе о томе да не жели да мења Устав и подсетио је да му два претходна нацрта новог главног закона земље просто нису одговарала.

Лукашенко је додао да ће председничка овлашћења бити радикално прерасподељена.

Данас је у Белорусији почео са радом ВИ Општебелоруски народни сабор. У њему учествује око 2.700 људи, међу којима и 300 страних гостију.

Учесници ће сумирати резултате програма социјално-економског развоја земље за период од 2016. до 2020. године, а такође ће одредити планове за наредних пет година.

KOMENTARI7 коментара

 1. Komandante Če Gevara says:

  Lele ljudi koji uslovi! Pre će dr. Kon da proglasi prestanak korone nego Saša prestanak Beloruske vlasti. Ma šalim se, svaka čast Lukašenku, ako se nekom to iz naše srbijice ne sviđa treba da zna da je standard u Belorusiji mnogo bolji od srpskog, a koliko znam bolji je i od ruskog. Kada Srbija napokon uspostavi neku normalnu vlast trebalo bi isto takve zakone i ustave da donese a ne da bude leglo za soroša i gatesa, a o razvoju covid-a preko szo-a i da ne pričam. Živela Srbija, Rusija i Belorusija!

 2. šiško says:

  Istina, ja ne poznajem mnogo situaciju u Belorusiji. Mođda zbog toga ja nikako da shvatim u čemu se sastoji Lukašenkova diktatura. Da li u tome što je sačuvao Belorusiju od haosa, rata i komadanja ili što homoseksualci kojih je medju Belorusima kao i u većini drugih zemalja u vrh glave 1& ili što održava dobre odnose sa Rusijom, što je protivno očekivanjima zapadnih establišmenta koji su planirali da expresno izazovu rat izmedju ove dve bratske države i nacije ili što beloruska privreda beleži pristojan, kontinuiran rast i stabilnost, naravno uz veliku pomoć Rusije. Da li Lukašenko ubija svoje političke oponente kao naši tirani? Da li guši političke slobode, kako i čime? Da li vrši političke pritiske na umetnike i druge javne radnike kao što to čine ovdašnji tirani? Da li otpušta sa posla sposobne kadrove, a prima nesposobne ali lojalne? Da li sudovi presudju po njegovom nalogu, a kršeći zakone kao ovdašnji? Itd. itd. Ako ne čini ništa od toga, onda se uredjenje u Belorusiji ne može nazvati diktaturom, nego redom. Kamo sreće da i mi jednog dana uvedemo malo reda u ovu našu rasturenu i izmučenu Srbiju.

 3. milorad 5 says:

  pametno,nema zapadnog prodora u belorusiju i pretvanja te države u koloniju okolinih škala.Doveli bi im pro-litvanske i proi-poljske administratore koji glume demokratiju i muzu državu za račun stranih guvernera sa proforma beloruskim državljanstvom.Ta šema je već toliko puta proigrana i sasvim je izvestan ishod uvoza "demokratije" u belorusiju.

 4. Бели Орао says:

  Паметно то требамо и ми урадити у Србији али прије свега организовати државу и ове отјерати у кавез!!!

 5. Риста says:

  Не знам тачно шта Белоруси генерално мисле, али знам да имају јако много прозападних кретена и да је то већином на Западу Белорусије. То што је Лукашенко створио јаку државу је прошлост напола и све се више топи. Запад сматра Белорусе делом Руског света и они никада неће опстати као држава Белорусија. Ово данас је опет удаљавање од онога што је бар пола Белоруса свесно да се треба урадити а то је нека врста државног савеза са Русијом па временом то регулисати на најбољи начин. Белорусија иде сличним путем као и Црна Гора и једном ће неки Ђукановић доћи на власт а то ће бити крај Белорусије. Запад Белорусије је сличан украјинским бандеровцима и ту нема дугог века. Лукашенко се успаничио после демонстрација и одмах погодио у Москву, иначе би тешко изашао на крај са побуном без помоћи Русије, али ни Русија није вољна да се батрга са неодлучним Батком и доста превртљивим изјавама и лутањима. Ако се не уједини са Русијом, Белорусија је прошлост. Нису Белоруси бугари, хрвати и бандеровци па да их Запад подржава, али имају поприлици довољно Ђукановића који чекају своју прилику. Где опет нестаде "савезна држава" из речника Лукашенка? Ни тај човек се никад неће научити памети. Можда га Запад и остави до смрти, али онда неће имати прилике да види пропаст Белорусије. Једина гаранција за опстанак Белорусије је у саставу Русије. Џаба Лукашенко превише гњави, паламуди и краде неко непостојеће време. Као Белоруском прецеднику, време му је ушло у завршницу, ако ништа друго оно бар због година а Белорусија са њим оваквим иде своме крају. Кажем, не знам шта се иза кулиса догађа између њега и Путина али ово сада не мирише на добро и није добро. Лукашенкове ловорике се полако суше и мука ме вата када видим колико се отима, колико је заслепљен и убеђен да ће он ипак сачувати самосталност Белорусије.

 6. За Србију says:

  Kada ode, u Belorusiji neće ostati ni kamen na kamenu. Nego, ako je pametan, raspisati referendum da se ujedini sa Rusijom.

 7. Penzioner says:

  Za one koji su zaboravili šta je o Belorusiji i njenom vladaru pisao ovaj portal predlažem da pročitaju članak pod naslovom INTERNET BRUJI O OVOME: Evo zašto je dobro živeti u Belorusiji! EVO ZAŠTO „DIKTATOR“ LUKAŠENKO VLADA TOLIKO GODINA Jeste da Lukašenko povremeno luta s leva na desno, ali ga stariji brat uvek opomene da ne prepušta vlast zapadnim marionetama kakva je njegova protivkandidatkinja Tihanovska, koja je osvojila manje od 10% glasova birača. Za divno čudo Tihanovska na majici nosi grb Albanije. Svugde gde je zapad uspostavljao demokratiju tu više nema ni demokratije ni države. I nas su usrećili pa na listi 111 zemalja sveta po visini PDP po stanovnuku zauzimamu neslavno 101 mesto. Ispred nas su Hrvatska (54 mesto), Bosna i Hercegovina (97 mesto), Albanija (100) mesto, a iza nas su Svazi, Jordan, Filipini, Paragvaj, Gvajana, Azerbejdžan, Salvador, Maroko, Indonezija, Šri Lanka. Pa neka se "veliki reformator" i dalje hvali kako smo po rastu prvi u Evropi (smo nije rekao da smo prvi po rastu bede i siromaštva), a dinar druga najjača valuta na svetu (jeste bahreinski, dok srpskog nema na spisku osamdeset država sa najjačom valutom). On i njegova bajna guvernerka (sa platom od 650.000 dinara, ako sad nije i daleko veća) mogu lagati one koji osim daljinskog upravljača za drugu tehniku ne znaju, niti vide šta se oko nih zbiva, osim onog što im se plasira sa svih medija kojima je isti glavni urednik. Takvima nije zavlačio ruku u džep kao što je protivustavno zavlačio svima čija visina penzije prelazi iznos od 25.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u