ЛУКАШЕНКО ШОКИРАО ЗАПАД И АМЕРИКУ: „Стварамо нови СССР!“

LUKAŠENKO ŠOKIRAO ZAPAD I AMERIKU: „Stvaramo novi SSSR!“

24 oktobra 2019

ALEKSANDAR Lukašenko predložio je zemljama članicama Evrazijskog ekonomskog saveza (EAЭS) da iskoriste pozitivna iskustva iz vremena  SSSR.

Pritom je naglasio: „Mi smo živeli u jednoj zemlji. Imamo ogromno iskustvo koje nam je to dalo. To može biti osnova. Imamo i jedan jezik (ruski) i mnogo šta zajedničkog. To je put kojim se možemo kretati brže nego što je EU“.Predsednik Belorusije, koji je boravio u poseti Kazahstanu, naglasio je i da EAЭS treba da „vodi računa o greškama koje je pravila EU“, kako ih ne bi ponavljao.

Dodao je: „Mi se zaista možemo kretati brže jer imamo više iskustva zato što smo živeli u SSSR u kojem je postojala apsolutno tesna integracija. Ne treba  je uništiti. Treba vaspostaviti ono što je bilo razrušeno. Treba da na tome radimo“.

Lukašenko je pre tri dana izjavio da je Rusija za Beloruse „više nego država“, da je to za njih – ideologija.

Beloruski predsednik je ovo rekao prilikom susreta sa gubernatorom ruske Novgorodske oblasti Andrejom Nikitinom.

Pritom je razjasnio: „Često govorim: ako neki misle da je Rusija samo njihova, ja govorim da je Rusija i naša. Na to treba da se svi navikavaju. Rusija je za nas Beloruse ideologija i to niko ne može izbaciti iz mene“.Ukazao je da Belorusija – zajedno sa Rusijom – već faktički deluje „na teritoriji jedne države“ i da zato u njegovoj zemlji ne dolazi u obzir ništa drugo osim „zaštite interesa Rusije i njenih građana“. A isti je slučaj i sa Belorusima u Rusiji.

Zaključio je rečima:

„Ima li Rusija bližeg saveznika od Belorusije? Nema! A ni mi nemamo zemlju koja nam je bliža od Rusije“.

Mnogi već tvrde da Lukašenko govori o „SSSR na novim osnovama“ i da će se takva integracija realno pojaviti u narednih 4-5 godina.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Ide to Lukaša.On svaki dan priča drugu priču.

  • persida says:

   Ima li danas politicara koji svakodnevno ne osporava ono sto je juce rekao?

 2. A akoM says:

  Nadam se da će taj budući SSSR,biti postavljen na poštenijim i boljim osnovama,da nitko neće nikoga exploatirati,ali ni za njega misliti,šefovati,određivati migracijsku politiku i koje pjesme smije ili ne smije pjevati,itd.!Tada će to imati realnu snagu i perspektivu,a ne ćorak!

 3. A akoM says:

  ...tj.ako će biti konfederalni savez suverenih država s nekim zajedničkim važnim(vitalnim)stvarima!Tako je mogla opstati i Jugoslavija!Ali sada,nakon svega,više ne može!SSSR ima šansu,jer se nisu međusobno ogradili i zamjerili,bijahu pametniji i bolji!

 4. Pele says:

  Volim Putina ali je ipak diktator. Ovo sve se radi da bi Putin mogao da nastavi svoju vladavinu ali u drugom formatu, formatu nove drzave. Po ustavu Rusije nemoze se opet kandidovati za mesto predsednika 2024-te ali za novo nastalu drzavu moze jos dva puta po osam godina sto je za njega savim dovoljno sa obzirom na njegove godine.

 5. Gradjanin Srbin says:

  Probni balon za bivse sovjetske republike...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *