ЛУКАШЕНКО СПРЕЧИО ДРЖАВНИ УДАР у Белорусији! ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО

LUKAŠENKO SPREČIO DRŽAVNI UDAR u Belorusiji! EVO ŠTA SE DOGODILO

20 juna 2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je ta zemlja osujetila inostranu zaveru sa ciljem destabilizacije zemlje uoči predsedničkih izbora zakazanih za avgust, dan nakon što je hapšenje njegovog glavnog političkog rivala izazvalo proteste u zemlji.

Aleksandar Lukašenko je rekao da je postojao veliki plan da se podstakne revolucija slična uličnim protestima na Majdanu u Ukrajini 2014. godine.Predsednik Belorusije je naveo da su “političke snage i sa zapada i sa istoka koncentrisale svoje interese na Belorusiju i da su određene snage intenzivirale svoje napore”, prenela je zvanična beloruska novinska agencija Belta.

“To je bio cilj. Maske su skinute ne samo sa ovdašnjih marioneta, već i sa marioneta koje sede van Belorusije”, rekao je Lukašenko.

Glavni politički protivnik beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka Viktor Barabiko uhapšen je juče i optužen za izvlačenje preko 380 miliona dolara iz zemlje.

Babariko, koga mnogi smatraju glavnim izazivačem Lukašenka na izborima zakazanim za 9. avgust, bio je direktan organizator i vođa nelegalnih aktivnosti, izjavio je na državnoj televiziji šef Odbora za državnu kontrolu Ivan Tertel.

“Babariko je optužen da je pokušao da utiče na svedoke, za skrivanje prethodnih zločina i iznošenje 430 miliona dolara iz Belorusije pranjem novca”, rekao je Tertel.

Demonstranti su izašli na ulice Minska u znak solidarnosti sa Babarikom i ostalim protivnicima Lukašenka.

(RTS)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Kad bi Putin radio ovo sto radi Lukasenko, Rusija bi bila velesila. Ali, Putko je proterao nekoliko bankara tek da zamaze oci, a bankarsku strukturu ostavio kakva je i bila.

  2. Rista says:

    Lukašenko - Milo - Porošenko! Pobratimili se a uskoro će pasti jedan drugom u zagrljaj. A onda zdravo traktori. Nije sada osim što je spomenuo i Istok i Zapad, ali sledeći put će hrabro izjaviti da su Rusi pokušali državni udar. Ode Belorusija. Jednom se samo dotakneš ruke Amerike, gotov si. Neće te ispuste dok ti ne iscede sva maziva. Ne verujem da je Lukašenko i pored sve pameti toga svestan. Ipak je to malo iznad njega. Izgleda je upao u delirijum dugotrajne vlasti a iz toga nema vađenja. A lepo smo ga savetovali da se udruži sa Rusima i da ne sanja da bude precednik nove države. Mogao je biti počasni podprecednik i zdravo. Ja bih, ali on nije ja. Sad je kasno iako on ne shvata da se zamajac već zaletio. Ode još jedna slovenska država.

  3. Kosovac says:

    Zdravo me interesuje, gde je Barabiko izneo 430 miliona iz Belorusije. Da li kod političkih snaga sa Zapada, ili kod političkih snaga sa Istoka. Ukoliko je Barbiko možda dobio neki novac za svoje delatnosti, te pare nisu uopšte videle Belorusiju. One su odmah deponovane u banku donatora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *