ЛУКАШЕНКО: „Свет је сишао с ума, али Белорусија неће пред њим пасти на колена“

LUKAŠENKO: „Svet je sišao s uma, ali Belorusija neće pred njim pasti na kolena“

4 marta 2017

25052_0 Lukashenko 45

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je „svet sišao s uma“, ali da će njegova zemlja dati „adekvatan odgovor“ onima koji bi da unesu raskol u njeno društvo.

Pritom je naglasio da Belorusija neće „pasti na kolena“ i dodao:

„Danas ne sme biti iluzija. Ipak nikome neće poći za rukom da podeli naše društvo i da destabilizuje našu situaciju. Pogotovo niko neće uspeti da nas izvrši pritisak. Svakog dana i svake godine će biti sve manje onih koji će poželeti da to učine“.

Sve je ovo on rekao na svečanosti u Minsku povodom 100-godišnjice formiranja beloruske milicije.

Sa ponosom je dodatno ukazao: „Mi smo svima kost u grlu. A okolo je svet koji je zaista sišao s uma i ne shvata šta se događa u našoj zemlji. Mi ne smemo pokleknuti. Mi morao odbraniti svoju zemlju i zaštiti svoj narod. Uveren sam da će tako i biti“.

„Na sve avanture ćemo uvek adekvatno odgovoriti“ – dodao je Lukašenko.

Kao što se vidi: beloruski lider oštro, ali sve okolo naokolo.

Većina beloruskih i ruskih analitičara procenjuje da se Lukašenko na ovaj način istovremeno žali na Rusiju, kuraži pred njom i poručuje joj – bolje je da se dogovorimo.

Međutim, on za igru protiv Moskve u rukama ima preslabe adute.

Pred njim je – ako neće dalje sa Rusijom i sa osloncem na njene resurse i tržište – samo „ukrajinski put“ ljute rusofobije. Sa svim onim što uz to ide.

On je sa pola noge na taj put već stao.

Ovih dana je jedna žena prekršajno kažnjena zato što je na internetu napisala da je beloruski „neprijatan jezik“ i da je tek „mešavina ruskog i poljskog“.

Sam Lukašenko je odobrio da se u udžbenike istorije za više razrede osnovnih i srednje škole unese da Belorusija ima državnost od 1.000 godina.

Postoje u tome dva evidentna problema: Rusija neće dotirati taj tip nezavisnosti, a ukrajinski nacionalisti su upravo pretukli beloruske turiste. Samo zato što su govorili – na ruskom.

Na svom maternjem jeziku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Aleksandar says:

    Da nije on, Lukašenko, sišao s uma?! Nije vreme za isterivanje sujete...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *