ЛУКАШЕНКО ТРАЖИО ПОМОЋ ОД ММФ-а?! ШТА ЋЕ СЕ САД ДЕСИТИ?

LUKAŠENKO TRAŽIO POMOĆ OD MMF-a?! ŠTA ĆE SE SAD DESITI?

26 avgusta 2021

Belorusija će dobiiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) milijardu dolara za borbu protiv pandemije korona virusa, piše portal Politiko.

Portal pritom ukazuje na to da je taj potez naišao na oštre kritike beloruskih opozicionih vođa ali i šire.MMF je u ponedeljak saopštio da će tog dana zemljama članicama distribuirati oko 650 milijardi dolara iz svojih rezervi u formi takozvanih Specijalnih prava vučenja (SDR).

Portparolka MMF-a, čije ime Politiko ne navodi, rekla je da će alokacija SDR-a za Belorusiju biti realizovana jer se ova međunarodna finansijska institucija “rukovodi stavom međunarodne zajednice koja i dalje sarađuje sa sadašnjom administracijom kao vladom Belorusije”.

“S obzirom na nedavna dešavanja, nastavljamo da pomno pratitmo situaciju. Kao i ostale zemlje članice MMF-a, Belorusija će dobiti alokaciju SDR-a srazmerno svojoj kvoti u kapitalu Fondu“, dodala je ona.

Taj potez je, međutim, izazvao bes među političkim aktivistima jer dolazi u vreme rastućeg konflikta između Evrope i Belorusije zbog, kako piše Politiko, kršenja ljudskih prava i optužbi da Minsk šalje migrante na granice EU kako bi se osvetio 27-članom bloku.

EU, SAD i Velika Britanija su nedavno uvele dodatne sankcije protiv režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka pozivajući se na različite zloupotrebe povodom spornih izbora u avgustu 2020.

Ovaj potez predstavlja „strašnu optužbu protiv MMF-a i glavnih zapadnih akcionara. Da li skraćenica SDR znači Podržavanje Nepoštenih Režima (Supporting Dodgy Regimes, SDR)?“, napisao je Timoti Eš, strateg za nova tržišta i komentator u BluBej Asets Menadžmentu u Londonu.

“Beloruski režim će iskoristiti 1,0 milijardu dolara za represiju, a ne za pomoć ljudima”, napisala je na Tviteri Svetlana Tihanovska, liderka beloruske opozicije u egzilu.

Kada je u pitanju Avganistan, MMF je saopštio da će toj zemlji uskratiti prava na SDR zbog „nepostojanja jasnog stava u međunarodnoj zajednici u pogledu priznavanja (tamošnje) vlade“, dodaje portal Politiko

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Zapad kupuje Lukašenka. Sada je očigledno da ovo govedo neće pod ruku sa Rusijom. Njemu je najvažnije da bude precednik a posle mene potop. Slične gluposti i dvoumljenja su započela i Ukrajinsku katastrofu.

  2. E.Lirsch says:

    SDR- Digitalna valuta... (Specijalna prava vucenja" Novac bez pokrica i sluzi samo za porobvljavanje drzava i naroda. Takav "kredit" i "pomoc" samo jos ocajnici uzimaju. Dok u Kremlju sede jajare lako je NATO-fasistima i EU nacistima da pola sveta drze pod okupacijom. Kina je tu mnogo agilnija ali sam ni ona ne moze da srusi dolar. Putko jos pregovara sa "zapadnim partnerima".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *