ЛУКАШЕНКО: У случају агресије споља постајемо јединствена војна база са Русијом

LUKAŠENKO: U slučaju agresije spolja postajemo jedinstvena vojna baza sa Rusijom

2 oktobra 2021

U slučaju spoljne agresije na Belorusiju još više ćemo se zbližiti s Rusijom, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.„Ako bude potrebno, Belorusija će se transformisati u jedinstvenu bazu sa Rusijom, vojnu bazu s ciljem da se pruži otpor vašoj agresiji. Ukoliko se na to odlučite ili neke susedne države. To treba da vam bude potpuno jasno“, rekao je beloruski predsednik u intervjuu za američku TV stanicu Si-En-En čiji je jedan deo objavljen na državnom portalu „SB. Belorusija danas“.

On je dodao i da na teritoriji zemlje nema nijedne strane baze, izuzev dva ruska objekta civilne namene. U njima ima oko 40 ljudi.

Podsetimo, na teritoriji republike se nalaze dva ruska vojna objekta: 474. Posebni radiotehnički čvor „Baranoviči“ (Ganceviči, Brestska oblast) i 43. Komunikacioni čvor Ratne mornarice Rusije (Vilejka, Minska oblast). U skladu sa sporazumom koji je potpisan u Minsku 1995. godine, Rusija je iznajmila na 25 godina sve nepokretnosti i zemljište na kojima se nalaze ovi objekti.

Suverenitet i nezavisnost nisu na prodaju

Beloruski predsednik je u intervjuu rekao i da nezavisnost i suverenitet zemlje nisu na prodaju i da takvo pitanje ili pitanje ulaska Belorusije u sastav Rusije nisu na dnevnom redu bilateralnih odnosa.

„Vi imate anglosaksonski stav. Mi nismo nikada, ni sa predsednikom Putinom, ni na drugim nivoima, vodili takav razgovor: platite nam i mi ćemo vam nešto obećati. Mi smo bratski narodi, imamo iste korene. Ni po čemu se ne razlikujemo. Imamo jedinstvenu politiku, ciljeve i krećemo se ka njima istim putem“, rekao je Lukašenko.

KOMENTARI3 komentara

 1. Hrvacki kralj Cmarislav says:

  Diktator jedan nekulturni, umesto da se bori kao sav normalan svet protiv nevidljivog neprijatelja koji preti da izvrsi holokaust nad svim zemljanima tj.homo erektusima ili sapiensima, nisam siguran,pa cak i nad hrvatijanskim KROmanjoncima, on preti odbrambenom i nadasve pacifickom nato slj...pardon savezu :-)

  • Cp6a says:

   Vaša visosti, jes' odvratan tip. Iznapušiće mu se kite svi natovci, videće on.

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Čak i kornjača u slučaju opasnosti uvlači glavu u svoj oklop - to je prirodno. Naučite se dakle od prirodnih pojava koje je sam Otac nebeski uspostavio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *