ЛУКАШЕНКО УЛАЗИ У НОВИ САВЕЗ!? Одлучено је…

LUKAŠENKO ULAZI U NOVI SAVEZ!? Odlučeno je…

9 marta 2023

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je cilj te zemlje da se pridruži Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) pre njenog samita 2023.

Samit je zakazan u Delhiju.„Postavili smo sebi ambiciozan cilj, a to je da pre samita u Delhiju uđemo u Organizaciju. Ovo će biti dobro iskustvo za druge“, rekao je Lukašenko, koji će se danas sastati sa generalnim sekretarom ŠOS-a Džang Mingom.

Dokument o početku procedure za prijem Belorusije u članstvo ŠOS potpisan je nakon samita te organizacije u Samarkandu, koji je održan 15-16. septembra 2022. godine.

Lukašenko je tada izjavio da republika, koja je i dalje posmatrač u organizaciji, očekuje da za godinu dana dobije članstvo u ŠOS.

U januaru je potpisan protokol nakon konsultacija između ovlašćenih predstavnika država članica ŠOS i ovlašćenog predstavnika Belorusije. Kako je saopštio MIP, beloruska strana je tokom skupa izrazila spremnost da ubrza sprovođenje međunarodno-pravnih procedura za pristupanje ŠOS kao punopravni član.

Beloruski predsednik je u februaru potpisao ukaz kojim se odobrava memorandum o obavezama republike da dobije status članice ŠOS.

Za formalizovanje učešća potrebno je potpisati i ratifikovati memorandum, kao i pridružiti se nizu dokumenata koji čine pravni okvir ovog integracionog udruženja.

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik izjavio je da je „brza registracija članstva Minska u ŠOS najvažniji zadatak u 2023. godini“.

Očekuje se da će se sledeći samit ŠOS-a održati u junu 2023.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ivke says:

    I nasa zemlja mora sebi da postavi takve ciljeve

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *