ЛУКАШЕНКО УЗДРМАО РУСИЈУ И ПУТИНА: Ево шта се дешава

LUKAŠENKO UZDRMAO RUSIJU I PUTINA: Evo šta se dešava

5 februara 2020

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko pohvalio se otopljavanjem veza sa SAD, a zvaničnici te zemlje pregovaraju o alternativnom uvozu energije u pokušaju da dobiju ustupke od Rusije.

Lukašenko traži od Rusije, kao svog glavnog saveznika i snabdevača da nastavi sa isporukom nafte i gasa po niskim cenama kako bi podržao ekonomiju te zemlje, ali je Kremlj smanjio energetske subvencije, tvrdeći da bi Belorusija trebalo da prihvati bliže ekonomske i političke integracije da bi nastavila da dobija jeftinu naftu i gas iz Rusije.Lukašenko je rekao da očekuje da će se u petak sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na još jednoj rundi razgovora, a Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da je sastanak planiran.

Dvojica lidera sastali su se dva puta u decembru, ali nisu uspeli da prevaziđu razlike, što je rezultiralo time da je Rusija smanjila isporuke nafte Belorusiji početkom godine.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Belorusije nastavljaju se nesmetano, ali su beloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet.

U prošlosti je Belorusija zarađivala od izvoza naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

Lukašenko traži alternativne izvore snabdevanja i prošlog meseca Belorusija je kupila sirovu naftu iz Norveške.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus posetio je u utorak Minsk kako bi razgovarao o mogućim isporukama nafte.

Beloruski predsednik u međuvremenu se, prošlog vikenda, sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom ocenivši to kao znak toplijih veza sa Vašingtonom.

Pompeo, prvi državni sekretar koji je posetio Belorusiju posle 26 godina, rekao je da bi SAD mogle da obezbede Belorusiji 100 odsto nafte i gasa i napomenuo da želi da pomogne Belorusiji da sačuva svoj suverenitet.

Lukašenko koji je na vlasti već duže od 25 godina počeo je poslednjih godina da naginje Zapadu zbog rastućih napetosti u odnosima sa Rusijom. SAD i EU su ukinule deo sankcija toj zemlji kada je Belorusija oslobodila političke zatvorenike.

Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o savezu 1997. godine koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, ali ne i jednu državu.

Mnogi u Belorusiji strahuju da bi Putin, koji je na vlasti dve decenije mogao pokušati da iskoristi spajanje s Belorusijom kao način da ostane na čelu nove savezne države nakon što mu 2024. istekne predsednički mandat.

Analitičari Lukašenkove izjave tumače kao kao nastavak njegove dugogodišnje taktike dobijanja ustupaka od Moskve, ali upozoravaju da “ne postoji stvarna alternativa ruskoj nafti i plinu jer su druge su opcije znatno skuplje”.

“Kremlj jasno govori Minsku da mora da plati nezavisnost, ali Lukašenko ne želi da postane guverner ruske provincije i odgovara da je spreman za borbu”, rekao je nezavisni politički analitičar iz Minska Valerij Karbalevič.

(Beta)

KOMENTARI11 komentara

 1. Miraš says:

  Lukašenko nema osećaj odgovornosti za rusku državu (Rusko carstvo - Ruska imperija - SSSR). On već ima svoju malu prćiju tojest malu guberniju i samo do nje drži, a to je Belorusija. Ovaj Belorus laže kad kaže da Belorusija neće da postane gubernija, a ona u suštini to već jeste. Belorusija može samo naizgled da pozira kao suverena država. Ovo je najvažnije pitanje > Kakav je ekonomski suverenitet Belorusije? Blagostanje Beloruskih firmi i Belorusa prilično zavisi od jeftinih nabavki nafte i gasa iz Rusije i još Belorusija ima povlašćen pristup za svoje proizvode na ruskom tržištu. Gde će završiti blagostanje Belorusa, ako Lukašenko odluči da se Belorusija odrekne svih tih pogodnosti? Ako ostanu bez svega toga živeće siromašnije i stvoriće im se i drugi problemi poput kriza u firmama, nezaposlenosti koje sada nemaju. Šta će im onda značiti formalna suverenost države? Lukašenko sve više liči na Mila Džukelanovića.

  • Gojko says:

   Kakva "Ruska Imperija" ? Premijer: Jevrej, Sef Kabineta: Jevrej, Putin: Jevrej (majka mu Jevrejka). O kakvoj Ruskoj Imperiji ti pises, to je Cionisticka Gubernija a ane Rusija. Rusi najjadniji robovi na svetu u sopstvenoj zemlji.

   • Ivana says:

    Kao i mi Srbi u Srbiji kojom vladaju hrvatske sluge.

   • Miraš says:

    Tema je Lukašenko i Belorusija, a ne Rusija. Lukašenko ima dva završena fakulteta, jedan je istorija,a drugi ekonomija. On je profesor istorije te treba da zna istoriju državnosti Rusije u svim razvojnim oblicima i još mnogo toga. Otkad su lideri Rusije, Belorusije i Ukrajine (Jeljcin, Šuškevič i Kravčuk) rasturili zajedničku državu i to na osnovu tajnog sastanka od 22.12.1991. godine, prilično se poklapa da od tada stradaju južni Sloveni. Istoričar Lukašenko bi trebao da prepozna ovaj momenat.

   • Miraš says:

    Kremlj ne greši što nudi zajedničku državu i ne nudi je uz uslov da nestane država Belorusija. O guberniji Belorusiji lažu i mažu iz Minska. Inače kod stanovništva širom bivšeg SSSR jeste primetna želja da se obnovi velika zajednička država. Ako su mnogobrojne generacije Rusa i drugih naroda stvarale tu državu, zašto da ona bude rasturena kuća?

   • Predrag says:

    Tačno,Lukašenko neće da preda državu najgorem obliku tajkunskog neoliberalizma. Ovde se vidi da je Putin izdajnik ruskog naroda zavodeći teror. delu ruskog naroda u interesu tajkuna koji vladaju rusijom.

    • Mile says:

     Da, da ovaj američki i zapadni neoliberalizam je baš zlatan, pa će zato Lukašenko njemu (Zapadu) da prepusti Belorusiju.

  • E.Lirsch says:

   Sve je to ne bitno gde ce Belorusija zavrsiti. Zavrsice kao i UKRO-nacisti ali je i to veliki poraz za pravoslavlje. A SVE MUDRI "CAR" ce i dalje da slavi velike pobede!!!!!

 2. yuga says:

  belo rusija su crveni ljudi oni vole samo parekomunisti lopovi

 3. padre says:

  Mnogo se vi zanosite, to bi on samo da ušićari nešto od Putina, pa nije valjda lud, ameri njega vole kao Sadama i Gadafija, a zna se, kako su oni prošli!

 4. Za Srbiju says:

  Možda je gubernija, ali slobodna. Ali ako voli da postane zapadna kolonija, da rasproda resurse, banke i domaću privredu, uvede opštu pljačku, ino-kapital i nezaposlenost, ekološku katastrofu i otimačinu države, samo napred.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *