ЛУКАШЕНКО ЗАГРМЕО: „Сетите се Југославије!“

LUKAŠENKO ZAGRMEO: „Setite se Jugoslavije!“

26 septembra 2019

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko založio se za očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i okončanje sukoba u toj zemlji.

U tom kontekstu, on je podsetio na rat u Jugoslaviji, koji je doveo do rasparčavanja zemlje.„Ko dobija? Lako je vladati na ovaj način. Razmislite ko će profitirati od toga da Ukrajina ne bude Ukrajina“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je na sastanku sa predstavnicima ukrajinskih medija rekao da Ukrajina mora da bude ujedinjena i nedeljiva, prenosi beloruska novinska agencija BelTA.

„Moraju se preduzeti svi koraci kako bi se okončao rat i kako bi se započelo vraćanje ove teritorije Ukrajini“, rekao je Lukašenko.

On je dodao da bi pristao na sve, uključujući izbore, ukoliko ukrajinske vlasti zaista žele da „očuvaju ujedinjenu Ukrajinu“, prenosi TAS.

„Učinio bih sve za dolazak do te granice i njeno stavljanje pod ukrajinsku kontrolu“, rekao je Lukašenko dodajući da se moraju preduzeti svi mogući koraci kako bi se zaustavio rat.

Lukašenko je rekao da je njegova zemlja spremna da se pridruži naporima za rešavanje krize u Donbasu i pošalje svoje mirotvorce tamo.„Spremni smo da rasporedimo mirovnjake, graničare i vojnike tamo ako se dve zemlje saglase“, rekao je Lukašenko.

On je, međutim, naveo da je za njega veliki problem da uključi vojnike u sukob u Ukrajini.

„Postupaćemo na granici na način na koji dve zemlje, Ukrajina i Rusija, pristanu“, poručio je Lukašenko.

KOMENTARI5 komentara

 1. teoretičar says:

  Nikad neću razumeti političare. Ovaj Lukašenko me nervira već decenijama i kao balansira između, ne zna ni on čega, ali ako ga poduvate ovi iz NATO proleća, žuljaće štrangu. Jedna trećina Belorusije je prozapadna. Uglavnom zapadni deo. Do sada je izbegao proleće samo zahvaljujući Rusiji a ne svojoj pameti. Jeste da ga izuzetno cenim na drugoj strani i pametan je čovek zato što je ipak sačuvao Belorusiju i on je gotovo zadnji na svetu kome je to pošlo od ruke, ali da se Rusija okrene od njega, bio bi ista Ukrajina ili Srbija za mesec dana. Kad god mu se pozicija malo poljulja, on odmah "aktivira" neke veze sa Rusijom i kao stvaraju neku zajednicu šta li je a čim mu malo olakša, opet brani Ukrajinu. Jel on to podrazuemeva i Krim pod granicama Ukrajine? Naravno da ga ste strane neće ceniti ni u Ukrajini ni u Rusiji. U Ukrajini ga neće ceniti jer samo teoretiše ali ne spominje Krim i ko da veruje u njegove dobre i iskrene namere? A možda je dogovrio tu politiku sa Putinom, ko zna.

  • Slobodanka says:

   Samo o Donbasu govori. Što nije predložio referendum za Donbas? Čudno je da se Lukašenko zalaže samo za reintegraciju Donbasa u Ukrajinu. Ne dopada mi se taj predlog, ne vidim da je rešenje krize samo u tome da se Donbas vrati u ovakvu današnju Ukrajinu. Cela Ukrajina treba da udje u fazu promena da bi od nje bilo nešto i da bi opstala kao država, jer u Ukrajini itekako leže razlozi sa ovu dugu krizu. Nije problem samo u Donbasu, čak moguće je da je problem najmanje u Donbasu. Donbas je u startu pokazao da ne prihvata strano mešanje (SAD i EU) niti nasilne smene vlasti i sve to je ispravno. Lukašenko očekuje da Donbas nakon toliko godina borbe pokloni se i pokori se toj vazalnoj i nesuverenoj Ukrajini. Čini mi se da Lukašenko se boji gradjanskog rata koji bi obuhvatio celu Ukrajinu i kako bi se to odrazilo na njegovu Belorusiju. Čitavih 1.111 kilometara Belorusija se graniči sa Ukrajinom.

  • Four Seas says:

   Odlična analiza - i mene ovaj Lukašenko nervira sa njegovim prevrtljivi stavom. Kad ga malo pritisnu ovi zapadni ‘prijatelji’, on odmah - ‘gde ste Braćo Rusi’.... Zapadu trebe reći “Ne, ne i opet ne” Okrenuti se Rusiji Kini i i sa bilo kojim da nije u NATO. Dobro odnose ‘Da’ - ali ucenjivanje nikad više.

  • Mile says:

   Po pitanju Krima Lukašenko smatra da on pripada Rusiji i da je to završena stvar.

 2. Slobodanka says:

  DNR odbacio predlog Lukašenka: Ne trebaju nam beloruski mirotvorci© 21:46 26.09.2019. Samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici nije potreban mirovni kontingent Belorusije radi osiguranja mira na svojoj teritoriji i granicama, saopštila je pres-služba šefa DNR Denisa Pušilina. „Te zadatke samostalno i vrlo efikasno rešavaju sopstveni organi bezbednosti republike. Zato predlog beloruskog rukovodstva o uvođenju na našoj teritoriji njihovog kontingenta mi, sa zahvalnošću, odbijamo“, navodi se u saopštenju Pušilina. On je dodao da je Belorusija već dala svoj doprinos mirovnom procesu, pošto se u Minsku održavaju sastanci kontakt grupe za rešavanje konflikta. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je spreman da uvede mirotvorce u Donbas i da preuzme kontrolu nad ukrajinsko-ruskom granicom. Kremlj je, sa svoje strane, saopštio da prvo treba videti šta o tome misle učesnici konflikta u Donbasu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *