ЛУКАШЕНКО ЗАПРЕТИО ПОЉСКОЈ! МАТИРАЋЕ ЗАПАД ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ

LUKAŠENKO ZAPRETIO POLJSKOJ! MATIRAĆE ZAPAD JEDNIM POTEZOM

1 decembra 2021

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je za Sputnjik da je spreman da obustavi tranzit energetskih resursa ukoliko Poljska realizuje svoje pretnje i zatvori granicu.„Kada me budu ugnjetavali Poljaci ili neki drugi, mislite da ću se obazirati na neke ugovore? Hajde, o čemu pričate?“, prokomentarisao je beloruski lider.

Upitan da li ozbiljno misli, Lukašenko je odgovorio potvrdno: „Ozbiljno, naravno“.

„Poljaci su odlučili da nam zatvore granicu sa Belorusijom. Dobro, zatvarajte. Mi ne idemo često u Evropsku uniju. Mi smo danas najviše zainteresovani za Rusiju, Kinu, Istok. A šta ako ja zatvorim? Šta će se onda desiti sa prometom koji uglavnom ide u Rusiju i Kinu preko nas?“, upitao je beloruski lider.

Kako je dodao, južna granica Rusije i Ukrajine je zatvorena, to jeste preko Ukrajine neće proći, a preko baltičkih zemalja nema puteva.

„Tako da pre nego što daju izjave treba da uključe svoje pileće mozgove i razmisle šta lupetaju“, upozorio je Lukašenko.

Takođe je predložio poljskoj strani da zatvori granicu i vidi ko će od toga imati najveću štetu.

„Zatvorićete, na štetu kome? Sami sebi?… Onda razmislite kako ćete kupovati od Rusije energente“, poručio je predsednik Belorusije.

Ranije je Lukašenko zapretio da će obustaviti tranzit gasa u Evropu preko gasovoda „Jamal-Evropa“ nakon što je Evropska unija optužila Belorusiju za stvaranje migrantske krize na zajedničkim granicama i zapretila sankcijama protiv Minska. Poljska takođe razmatra mogućnost zatvaranja granice sa Belorusijom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Dragan Pik-pantalon says:

    Ako Lukašenko pokuša da spreči Rusiji da prodaje gas EU, onda neće biti dugog veka.

  2. I Love persida says:

    Najmanje što može da učini za pokvarenu Poljsku politiku je da zaustavi energetski tranzit sa njom. Nije to prvi put jer Poljska je već doživljavala ekonomsku katastrofu zbog svoje netrpeljivosti prema istoku i Rusiji iako su ih ovi smatrali gotovo svojom braćom, a oni su im pevali dosvidanija Gorbačov, a opet ništa sami po sebi nisu ni učinili valjano, mislili su isto kao i sada da će zapad da im daje neprestano neke nepovratne kredite i investicije, potpuno isto kao i Srbija što radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *