ЛУКАШЕНКО: „Зеленски је схватио да неће победити у рату са Русијом“

LUKAŠENKO: „Zelenski je shvatio da neće pobediti u ratu sa Rusijom“

6 jula 2023

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski bio je ohrabren obećanjima Zapada, ali je sada shvatio da neće pobediti u sukobu sa Rusijom, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„On (Zelenski) je dobio krila (nakon obećanja Zapada). Poleteo je. I šta sad? Konačno je shvatio da neće pobediti u ovom ratu“, rekao je Lukašenko u razgovoru sa predstavnicima medija u Minsku.„On već preduzima korake da izađe iz ove situacije“, smatra predsednik Belorusije.

Ipak, Ukrajina, prema rečima Lukašenka, želi da pokaže rezultate za predstojeći samit NATO-a.

„Do 11. jula oni moraju nešto da pokažu“, rekao je predsednik.

„Okušali su Rusiju napadajući frontalno. Nisu uspeli. I neće uspeti. Ako oni (vojno rukovodstvo Ukrajine) sada bace u borbu najbolje jedinice, potpuno će pokopati ukrajinsku borbenu sposobnost“, konstatovao je Lukašenko.

On je dodao i da su zapadne zemlje dugo pripremale teren za napad na Rusiju iz Ukrajine, još od prvog „Majdana“.

„On (Zelenski) je konačno shvatio da neće dobiti ovaj rat, da se ova kontraofanziva za njega neće završiti ničim, osim smrću hiljada ljudi. I on je postepeno počeo da im (Zapadu) iznosi zahteve u vidu novca i novog oružja“, rekao je on.

Lukašenko je istakao da se Zelenski dogovorio sa zapadnim liderima još pre početka specijalne vojne operacije „da ratuje do poslednjeg Ukrajinca“ u zamenu za oružje i finansijsku pomoć.

Prema njegovim rečima, Zelenski će insistirati da Ukrajinu prime u NATO, kako bi NATO stupio u rat protiv Rusije.

Komentarišući moguće rusko-ukrajinske pregovore, Lukašenko je izrazio uverenje u mogućnost postizanja mirovnih sporazuma, ali je napomenuo da je vreme za to ograničeno.

„Danas se može razgovarati sa Ukrajinom i postići mirovni sporazum. Mislim na Rusiju. Ona će razgovarati. Posle kontraofanzive situacija će se promeniti. A hoće li oni hteti da razgovaraju? Ukrajina to ne vidi i ne shvata. Danas se treba predomisliti. Za sada je na stolu paket pregovora, čitav paket pitanja oko kojih se može dogovoriti. Sutra će to biti nemoguće“, naglasio je Lukašenko.

On je dodao da se sada treba zaustaviti.

„Već je urađeno mnogo loših stvari. Ali moglo bi da bude i gore. Zato se treba sada zaustaviti, sesti za pregovarački sto. Bez preduslova. O svemu treba odlučiti za pregovaračkim stolom“, konstatovao je predsednik Belorusije.Svetski poredak uništen

Lukašenko je ocenio da svetski poredak, koji je ustanovljen posle Drugog svetskog rata, više ne postoji zbog igara velikih zemalja.

Beloruski lider je ocenio da prelazak na multipolarnost u svetu više ne može da se zaustavi ni mirnim ni vojnim putem.

„Svet je jednostavno poludeo. Svetski poredak, koji je postojao posle strašnog Drugog svetskog rata, ne postoji. Nedavno sam na samitu ŠOS izjavio da je taj svetski poredak uništen. Mi danas ne živimo po zakonima i međunarodnom pravu. Ne živimo čak ni po konceptima, zahvaljujući igrama koje su započele velike zemlje naše planete“, rekao je Lukašenko.On smatra da se trend multipolarnog sveta ne može zaustaviti. Budući razvoj planete, po njegovom mišljenju, prvenstveno će se oslanjati na Aziju.

„Čeka nas nestanak unipolarnog sistema. Pojavljuje se multipolarnost. I ovaj proces se više ne može zaustaviti“, ocenio je beloruski lider i dodao da će „budući razvoj planete biti povezan sa Istokom, Azija se razvija. Pokazaće se Afrika i zemlje Bliskog istoka“, rekao je šef države.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *