ЛУКАШЕНКОВА ИЗЈАВА ШОКИРАЛА ЦЕО СВЕТ: Русија је одлучила да јој Белоруси више нису браћа! ЧЕКА СЕ РЕАКЦИЈА ПУТИНА

LUKAŠENKOVA IZJAVA ŠOKIRALA CEO SVET: Rusija je odlučila da joj Belorusi više nisu braća! ČEKA SE REAKCIJA PUTINA

5 avgusta 2020

ALEKSANDAR Lukašenko je izjavio da je Rusija promenila bratske odnose sa njegovom zemljom „na partnerske“.

Beloruski se uoči predsedničkih izbora, zakazanih za 9. avgust, obratio narodu i parlamentu.Naglasio je da će Belorusija i Rusija „uvek biti najbliži saveznici, bez obzira ko je na vlasti“:

„Rusija je uvek bila i biće nam najbliži saveznik. To je nepromenljiv faktor, to je duboko u našim narodima“

Lukašenko je izrazio uverenje da se Rusija plaši da će izgubiti Belorusiju jer nema drugih realnih i bliskih saveznika. Priznao je da je Zapad počeo pokazivati značajniji interes za Belorusiju i poručio:

„Naš odgovor je poznat svima: Belorusija se ni sa kim ne druži protiv nekog trećeg. Mi smo za multivektorsku, doslednu i predvidljivu spoljnu politiku“.

Beloruski lider je naveo da su pohapšeni ruski državljani „ispričali sve“ i pozvao Moskvu da prestane da manipuliše činjenicama“:

„Želim da svi predstavnici Ruske Federacije koji ovde sede, a i oni koji me sada slušaju, prestanu da lažu i da se bave ovakvim pisanijama po medijima. Uhapšeni su istrazi priznali da su ih namerno poslali u Belorusiju. Sve je laž o Istanbulu, o Venecueli, o Africi i Libiji. Ti ljudi su posvedočili da su specijalno poslati u Belorusiju. Taj tim je imao zadatak da čeka“.

Lukašenko nije otkrio šta je trebalo da „čeka“, ali je negirao izveštaje da je sa ruskim rukovodstvom dogovorio „spektakl sa hapšenjem 33-ce Rusa“.

U nastavku je naveo: „Milijarde su bačene na Belorusiju, mobilisane su najnovije tehnologije. A neki sada plasiraju tvrdnje da su to dogovorila dva predsednika. To je veoma opasan signal“.

Lukašenko je pozvao sunarodnike na očuvanje mira i reda u zemlji i rekao da „lutkari neće uspeti“. I upozorio:

„Dođe li do pokušaja destabilizacije stanja u Belorusiji – buktiće tako da će se osetiti sve do Vladivostoka. Našu zemlju je nemoguće poljuljati, ovde neće biti obojenih revolucija sve dok je njena upravljačka vertikala jaka i dok uživa poverenje naroda“.Prvi operativac Beloruskog saveta bezbednosti Andrej Ravkov izjavio je da su u Rusiji formirane još dve grupe koje bi navodno bile ubačene u Belorusiju da bi „napravile revoluciju“.

Moskva je na ovo već odreagovala.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF, Marija Zaharova, prvo se saglasila sa Lukašenkom da odnosi dve zemlje imaju imaju „čvrst i trajan fundament“. Pa dodala da krivica uhapšenih državljana Rusije u Minsku nije ničim dokazana:

„Rusija neće dozvoliti da njeni građani stradaju – bez obzira na spektakl koji gledamo. U Minsku to odlično znaju“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zorana says:

  lukasenko, vucic i milo. Tri diktatora koji dozivotno vladaju, a stalno lazu kako ih Rusija skida i zeli im zlo. Uvek sami prave neke predstave i drzavne udare. Ne znam ko veruje u te bljuvotine.

  • SiNiša says:

   Verovali mi ne verovali ali sve te laži su objavljene i zapisane. Sutra će neki novi akademci i doktori da taj materijal koriste za uspon u karijeri i dobijanju dozvole za "mudrovanje". Nas (pobornike one druge istine) tada već pokojne, neće moći da pitaju. Zbog toga je važno da svoja svedočenja pustimo u etar, negde će neko i da se primi.

 2. E.Lirsch says:

  Putinu je jos samo Belorusija ostala od svih pravoslavnih drzava koju nije razorio svojom pasivnoscu. A i na to necemo dugo cekati. Kremaljska podmukla jajara radi za tajkune, petu i sestu kolonu i za skolske drugove kojima je podelio DRZAVNE FUNKCIJE.

 3. Slobodanka says:

  Lukašenko nastoji da prikaže pokužaj nekakvog majdana protiv njega iz Moskve i to u vreme izbora u Belorusiji koji će trajati više dana a završavaju se 09 avgusta. Ako je on takav da Moskva protiv njega organizuje majdan onda to znači da nema smisla da sad Zapad organizuje u Minsku majdan protiv Lukašenka poput onog u Kijevu. Čini mi se da Batko igra tu igru da bi zaštitio svoju dugu vladavinu, a i Belorusiju od većih potresa.

 4. Logic says:

  Gde je tu logika:"večite"i jedine evropske" diktatore", Mila, Lukašenka i Vučića po svaku cenu hoće da smeni"diktator"Putin. Al ne daju dobra"demokratska" Evropa i zapad!Ah,da, logika Farme, Parova i dr. životinjskih kanala. Bez zdravog razuma.

 5. Slobodanka says:

  Lukašenkove optužbe i hapšenje ruskih vagnerovaca u Belorusiji u direktnoj su vezi sa tokom izbora u Belorusiji. Opozicija u Belorusiji ponovo pokušava da porazi Lukašenka, a njegovi izgledi za pobedu sada su slabiji nego na prethodnim izborima. Da bi osigurao svoju pobedu pravi teške informativne dogadjaje stvaranjem medijske slike sa svih strana opkoljene Belorusije. Cilj je da mobiliše glasačko telo da glasa za njega kao garanta očuvanja Belorusije od svih opasnosti i sa Zapada i sa Istoka. Prolazak vagnerovaca kroz Minsk iskorišćen je za ažuriranje spoljnih pretnji sa Istoka. Ujedno time Batko optužuje lokalnu opoziciju da prima pomoć ne samo sa Zapada nego i sa Istoka. Vlast je slast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *