ЛУKАШЕНKУ ДОЗЛОГРДИЛО: Белорусија затвара амбасаде у неколико држава, ПРЕДСЕДНИK ИМА НОВИ ПЛАН

ЛУKАШЕНKУ ДОЗЛОГРДИЛО: Белорусија затвара амбасаде у неколико држава, ПРЕДСЕДНИK ИМА НОВИ ПЛАН

6 априла 2021

Председник Белорусије Александар Лукашенко предложио је оптимизацију броја белоруских амбасада и дипломатских представништава, док је министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј изјавио да ће Минск затворити амбасаде у неколико земаља где рад дипломатских представништава не доноси неопходну спољноекономску корист.

– Наше дугогодишње искуство указује на то да се у појединим земљама не примећује перспектива белоруског дипломатског присуства. Зашто бисмо онда и даље имали тамо своје амбасаде, трошили буџетска средства на њихов рад? Чему онда тамо пуна постава дипломата задужених за сфере које су, благо речене, на чекању? – рекао је Лукашенко.Према његовим речима, у таквим случајевима треба радити на условима реципроцитета, како је недавно учињено у случају Пољске и Литваније.

Председник Белорусије је приметио да се, у крајњем случају, о свим питањима може разговарати на платформама УН и других међународних организација у Женеви, Њујорку или Бечу.

Према његовим речима, тамо постоји прилика да се разговара са целим светом, и нема потребе за политичким саветницима у земљама које су замрзле контакте са Минском због својих предрасуда или које воде деструктивне активности против републике.

Нешто касније је министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј саопштио да ће Минск затворити амбасаде у неколико земаља, али ће истовремено размотрити могуц́ност ширења дипломатског присуства у перспективним регионима.

– Затворићемо наше амбасаде у бар неколико земаља света, тамо где видимо да током дугог периода њихов рад не доноси неопходну спољноекономску корист, али ћемо посветити пажњу ширењу нашег присуства у регионима који су с наше тачке гледишта перспективни, о чему је више пута говорио председник Белорусије Александар Лукашенко – рекао је Макеј након састанка о оптимизацији мреже белоруских представништава у иностранству.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u