ЛУПЕТАЊЕ АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА: У Авганистану смо све криво разумели и погрешно радили

LUPETANJE AMERIČKOG GENERALA: U Avganistanu smo sve krivo razumeli i pogrešno radili

29 septembra 2021

VRHUŠKA Sjedinjenih Država kao da se pretvara u specifičan cirkus.Američki ministar odbrane Lojd Ostin priznao je na saslušanju u Odboru za oružane snage Senata da su komandanti američke vojske pogrešno procenili situaciju u Avganistanu i da nisu očekivali da će Talibani već letos odneti munjevitu pobedu.

Šta se iza ove „iskrenosti“ netipične za zvanični Vašington, teško je proceniti. Utoliko teže što Ostin nesumnjivo laže jer tvrdi da Pentagon, Stejt departman i Belu kuću u Avganistanu iznenadilo ono što je pola sveta znalo da će se neizbežno dogoditi. Nedeljama pre nego što se zaista dogodilo.

O čemu god da se radi, Ostin je pred senatskim odborom izgovorio:

„Moramo priznati neprijatnu istinu da nismo u potpunosti razumeli dubinu izopačenosti i slabosti avganistanskog rukovodstva. Nismo shvatili razorni efekat čestih i neobjašnjivih promena u vojnom vrhu u Kabulu u režiji predsednika Ganija, da nismo očekivali efekat snežne lavine izazvan dogovorima koje su talibanski komandanti sklopili sa lokalnim liderima u oslanjajući se na sporazum iz Dohe“.

Pregovori u glavnbom gradu Katara vođeni su, naravno, u američkoj režiji, ali to nije smatalo šefu Pentagona da nastavi da se „posipa pepelom“:

„Nismo shvatili da će sam sporazum iz Dohe imati demoralizujući efekat na avganistanske vojnike i nismo mogli da u potpunosti shvatimo da avganistanske oružane snage nisu imale snažnu motivaciju za borbu. Sjedinjene Države su snabdele avganistanske snage svim oružjem koje im je bilo potrebno za odbranu zemlje od Talibana, ali mi Amerikanci nismo uspeli da u njima probudimo volju za pobedom“.

Ostin je ovim svojim piruetama na kraju dodao:

„Činjenica je da se avganistanska vojska, koju smo obučavali zajedno sa našim partnerima, jednostavno raspala, često čak i bez ikakvog pokušaja da se odupre neprijatelju, iznenadila nas je. Bilo bi nepošteno tvrditi drugačije“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    Hahah oni su tačno i bezuslovno izvršili naredjenja vrhovne komande,i ostavili saradnike na milost i nemilost talibanima jer MRTVA USTA NE GOVORE.A potencijalni svedoci iz afganistanske marionetske armije i vlade bi mogli da lako i jasno dokažu umešanost samog vrha američke politike i armije u trgovinu narkoticima i robljem.Ako su talibani iole pametni neće ih obesiti PRE NEGO što posvedoče o tome.Možda bi ipak trebali da uvedu instituciju SVEDOKA SARADNIKA,jer se vašington upravo nada bezobzirnoj osveti "glupavih" talibana i time eliminaciji svedoka sopstvene mračne uloge u svetskom narko kartelu čiji vrhovi upravo sede u pentagonu,kongresu i senatu te države.Možda je to u OSNOVI DOGOVORA talibana i američke oligarhij---mi vama oružje osvetu i vlast vi nama ĆUTANJE i eliminaciju SVEDOKA ali mislim da su podcenili talibane i iran, i mislim da će ovoga puta za razliku od vijetnamskog rata, istina biti publikovana ,obrazložena i prezentovana na svetskom nivou,i mislim da je ovo u afganistanu KRAJ lažnog medjunarodnog kredibiliteta MAFIJE iz vašingtona.TEK ĆE DA SE ČUJE priča i biće to gore za njih od ansaža i snoudena ZAJEDNO, jer je trajalo jako dugo,jer je mnogo njih umešano i zato što je ovo 2021 i postoji INTERNET,biće ovo takav skandal sa afganistanom kakvog do danas nije bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *