Lužički Srbin ponovo na čelu Saksonije

Lužički Srbin ponovo na čelu Saksonije

2 septembra 2014

509035_stanislaw-tillich-governor-and-christian-democratic-union-party-cdu-top-candidate-ap_ff-470x330Stanislav Tilih i njegova Hrišćansko demokratska unija (CDU) pobednici su na izborima za parlament u Saksoniji. Tiliha mnogi porede sa Angelom Merkel, a to što je on Lužički Srbin, građane apsolutno ne interesuje.

Pravo iznenađenje ovih izbora je trijumf evrokritički raspoložene Alternative za Nemačku (AfD) koja je, prema prvim procenama, osvojila čak 10 odsto glasova i tako prvi put ušla u jedan nemački parlament, a specifičnost je i što je danas označen i kraj poslednje crno-žute koalicije u Nemačkoj.

Liberali, koje je nekada vodio bvši šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele danas, naime, nisu uspeli da uđu u parlament u Drezdenu gde su do sada vladali sa Tilihevim demohrišćanima, pa je ta stranka postala i definitivno vanparlamentarna.

U Saksoniji čak četvrt veka vlada Hrišćansko-demokratska unija (CDU), tako da se taj kontinuitet nastavlja, a analitičari kažu da, na prvi pogled, današnji izbori, prvi posle septembarskih, saveznih izbora i ne bi mogli da imaju nikakve konsekvence za savezni nivo.

Ukoliko se Tilih u Drezdenu odluči za savez za Socijaldemokratskom partijom (SPD) koja je, prema prvim procenama, osvojila nešto više od 12,5 odsto glasova, onda bi to, kao i na saveznom nivou, bila vlada „velike koalcije“, ali ako bi on imao šanse za savez sa partijom Zeleni, koja je jedva prešla prag od pet odsto i te šanse iskoristio, onda bi, kažu analitičari, to mogao biti signal za sledeće savezne izbore 2017. godine.

Posebna situacija je zbog uspeha AfD, partije koja večeras slavi u Drezdenu i, premda iz SPD stižu pozivi Tilihu da sa evroskepticima ne ide u savez, mediji javljaju da se on nije izričito odrekao saveza sa tom strankom, odakle se euforično izjavljuje da im je cilj ulazak u Bundestag 2017.

Neonacistička Nacionaldemokratska partija će najverovatnije ponovo biti u parlamentu u Drezdenu, pošto prve procene govore da je dobila pet odsto glasova.

U analizama izbornog rezultata u Saksoniji, gde je na izbore bilo pozvano 3,4 miliona birača, kaže se da je jasno da će CDU sa Tilihom nastaviti svoju vladavinu u toj pokrajini, smeštenoj na granici prema Poljskoj i Češkoj.

Konzervativni i uticajni nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ piše o „zaslugama Tiliha“ za rezultat glasanja. „Izborna pobeda CDU u Saksoniji nije iznenađenje.Tilih je od Saksonije napravio primer za uzor“, piše ovaj list.

Za Tiliha, katolika po veroispovesti, inženjera po obrazovanju i Lužičkog Srbina po poreklu, analitičari kažu da se kao malo ko razume u politiku i integraciju i da je kao političar sa najdužim stažom predsednika vlade jedne nemačke pokrajine, zapravo, postao „otac“ Saksonije, odnosno, kako analitičari ovih dana ističu, „muška Merkelova“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    SRBINE, VRATI SE U SVOJU PRAVOSLAVNU VERU, STO TI DEDA BIO, POLAKO, CITAJ SINE MOJ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *