МА КАКВА ПОЛИТИЧКА ПОЗАДИНА, на овоме треба инсистирати кад је у питању убиство Ђинђића!

MA KAKVA POLITIČKA POZADINA, na ovome treba insistirati kad je u pitanju ubistvo Đinđića!

17 decembra 2016

156233100-234-zoran-djindjic-45

Piše: Ratko Dmitrović

Srbija mora da odgovori ko stoji iza ubistva Zorana Đinđića. Sve dok ne dobijemo taj odgovor suočavaćemo se sa ponovljenim problemima. Ovo je kazao Milo Đukanović, decenijama centralna politička figura Crne Gore. Da li je u pravu? Jeste, ali ne bi bilo loše da Đukanović istu logiku primeni u svom dvorištu, u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića, glavnog urednika lista „Dan“. On je ubijen u Podgorici, tačno godinu dana nakon Đinđića.

Otkud opet priča o Đinđićevom ubistvu? Otvorena je u tabloidima, s namerom koja još nije sasvim jasna, ali je vreme otvaranja, način, brutalnost u iskazima… za ozbiljnu analizu. Ovde za tako nešto nema prostora ali preskočiti se ne može, makar u minijaturi, nekoliko pitanja koja već 13 godina tumaraju kroz surova vremena tragajući za odgovorima.

Pre svega, smatram tendencioznim i krajnje bezobraznim svaki zahtev da se otkrije „politička pozadina Đinđićevog ubistva“. Ovo ne znači ništa. Politička pozadina, politički kontekst, čak i medijska satanizacija, ne pripadaju kategorijama koje je moguće sudski sankcionisati. Osim u totalitarnim sistemima, naravno. Sve ovo može da bude indikativno, ali suštinski nije hod po pravom tragu. Valjda treba otkriti ko je naručio ubistvo Zorana Đinđića a ne ko je oblikovao „političku pozadinu“.

Kako je moguće da niko neće da čuje ono što već godinama priča Đinđićev čuvar, Milan Veruović, inače ranjen u atentatu. On i novinar Nikola Vrzić napisali su knjigu „Treći metak“. Tamo su neka zapanjujuća otkrića, neoborive činjenice, ali to izgleda u Srbiji skoro nikoga ne interesuje. Bar ne ove koji pričaju o „političkoj pozadini“. Oni su prvi skočili da kažu kako su priče i nedoumice Milana Veruovića obična budalaština. Zbog čega to kažu? U čemu Veruović nije u pravu, šta je laž?

U Beogradu živi najmanje deset ljudi koji znaju sve o ubistvu Zorana Đinđića; kome je engleski ambasador dao informaciju da se priprema atentat; ko je isključio komunikaciju unutar kruga obezbeđenja Đinđića petnaestak minuta pre likvidacije; zbog čega bezbednosne kamere nisu bile u funkciji; zašto su vrata na zgradi Vlade bila zatvorena; šta je uspela da sazna Koraćeva komisija, šta joj je bilo interesantno a šta, začudo, nije? Hoće li ta desetorica ikada progovoriti?

Svemu ovome – ako je zaista cilj da se sazna istina, uključujući famoznu „političku pozadinu“ – treba dodati i dva intervjua koja je pokojni Zoran Đinđić dao neposredno pre nego što su ga streljali na vratima Vlade Srbije. Jedan od njih – listu koji držite u rukama. Teme otvorene u tim razgovorima, pre svega Kosovo, i Zoranov stav o istom, nikada nisu ušle u krug analize ove smrti. Zašto? Zbog čijih interesa? Domaćih ili stranih? Ili je to povezano?

(Večernje novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miroslav says:

  Uhapsiti tih deset ljudi,brzo bi se doslo do glavnih aktera, stranih ambasada, ili konkretno engleske i americke.

 2. dusko says:

  ORGANIZOVANJE UBISTVA DJINDJICA JE URADIO ONAJ ISTI ENGLEZ KOJI JE UBIO LEDI DAJANU !!! STA SE PRAVE LUDI SAMO NE SMEJU DA KAZU; SAMO GA TUPE !!!

  • punca says:

   Dijanu su ubili srbi ..

 3. maxa says:

  a ko je taj djindjic?

 4. SOIC says:

  IMALI POTPIS KO JE OVO NAPISAO I STO SE STIDI DA OVO POTPISE ,

 5. Anđe says:

  Istini za volju Đinđa se najviše razočarao posle nato agresije. Očekivao je da će Srbija napokon početi da cveta i da će da procveta, ali avaj sa zapada nisu stigle nikakve značajne investicije sem za čišćenje plovnog puta Dunav-Crno more, jer to i njima treba. I tako ništa se lepo nije dešavalo Srbija je ostala samo malo gora, odnosno porušena i zaplašena. Đinđić, Beograđani i komšije su mahali i mahali zapadnim zastavama da bi dali do znanja da treba da se bombarduju. Kasnije u toku bombardovanja su protestvovali i nosili su streljački znak mete. Pa vidite dečki, Đinđolina je bio lukav, što i mora da bi došao do neke vlasti na kraju do premijera, a Koštunjavog su iskoristili i ustoličili za predsednika. Verujte da su i izbore namestili, jer sve do tada demokrate su znali njaviše smicalica u krađi glasova jer su po svaku cenu hteli da smaknu postojećeg lidera. Ovo sve nije bilo prirodno za Srbiju i Srbe, u njemu se jeste videla neka promena, moguć napredak ali još više mržnja i lukavstvo, što mu se vratilo na isti način i on je nemilosrdno bio spreman da ukloni svoje poličke protivnike. Ko ga je ubio? U post nato bombingu više od polovini Srbije je užasno dosadio svojom i dalje agresivnom pričom jer nije došlo do napretka i bilo je vreme spletki. Ali razlog za ubistvo je definitivno osveta za ono što je i kako je sam učinio drugima. To je jasno. A nama treba da bude jasno da sada svi radimo račun bez krčmara, ali kada On dođe svi ćemo dobiti po delima našim. Jer je pravedan sud Božiji, i jednimo opravdanje koje imamo je naše prihvatanje Onog kojeg Otac nebeski posla, Sina svog Isusa Hrista radi našeg spasenja jer drugog nema, On je ugled za delo naše po volji Božijoj.

 6. Mi says:

  Kako to da niko tadašnjeg ministra policije ne pominje kao odgovornog, ubiti premijera jedne zemlje a da ministar ne pretrpi nikakve sankcije je neukusno... Koliko god mi bili komotni u praštanju, on je morao debelo da položi račun. Naravno svi ti bukači, prvi krug oko premijera je odgovoran. "Sablja" vanredno stanje , vreme koje se teško može nadoknaditi u smislu istrage, a poslužilo je mućenju vode...... Pitanja koja se zaglušuju nekom političkom pozadinom. Nadam se da će nekada neko dati odgovore, ali mi se čini da još nije došlo to vreme...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *