„Ма каква Славонија, сви одосмо у Немачку“

„Ma kakva Slavonija, svi odosmo u Nemačku“

15 maja 2017

erm

Zatvoreni kapci i zaključana vrata praznih kuća, oronula zdanja zatvorenih farmi sa zarđalim lancem i katancem na ogradi u Slavoniji su sve češća pojava, piše „Al Džazira Balkans“.

Ako poželite da na licu mesta saznate kako se danas živi u Slavoniji, jesu li istinite dramatične priče o napuštenim kućama koje Slavonci ostavljaju iza sebe otišavši „trbuhom za kruhom“ i jesu li poznati slavonski optimizam i uvek veselo raspoloženje zaista donekle ugasli – reći će vam i sami Slavonci – možete poći bilo gde u tu nekad bogatu hrvatsku regiju.

I uveriti se da u tim pričama istine ima i više nego što možda mislite.

Đakovo je jedan od najlepših malih gradova u Hrvatskoj. Nalazi se u Osiječko-baranjskoj županiji, smešten u „srcu Slavonije“, nekoliko desetina kilometara udaljen od svakog većeg urbanog središta u istočnom delu Hrvatske.

Piškorevci su, kaže predsednik Veća mesnog odbora Zlatko Mezeji, mesto u kojem uz Hrvate žive razne nacionalne manjine – Srbi, Rusini, Ukrajinci, Nemci, Česi, Slovaci, Mađari – bez podela i uz međusobno uvažavanje. Mesto je, kaže, udobno za življenje, ali svaka peta kuća je prazna.

– Glavni problem, osim nedostatka radne snage, jeste pre svega problem državnog zemljišta, gde je napravljeno puno propusta tokom uvođenja u zakup i podele tog zemljišta. Napravljeno je jako puno nepravde prema pojedincima, neki su nezasluženo dobili zemlju i zloupotrebili državne institucije, dok drugi koji su igrali fer i pošteno ostali su kratkih rukava i sad se sami bore, grcaju, čupaju – ističe Mezeji.

Iseljavanje je u celoj Slavoniji uzelo maha. Brojne su nekretnine na prodaju. Kuće se prodaju gotovo u bescenje. A i za tako male pare, jedva da se nešto proda.

Darko Vidaković u svojim 50-im godinama prodaje dve kuće i potom planira da se pridruži supruzi koja je, nakon što je ostala bez posla, otišla u Nemačku.

– Situacija je nikakva, novca nema, posla nema, sve se raspalo, nijedne firme. Ljudi odlaze. Komšija mladi je otišao u Norvešku, druge komšije su sve otišle u Nemačku, komšinica otišla u Nemačku – kaže Darko.

Vlasnik agencije za prodaju nekretnina Vlado Rehner nabraja propale fabrike. Za mnoge sada nema posla, stariji umiru, odlaze u staračke domove, mladih je sve manje – odlazi se, kaže, uglavnom u Nemačku, Austriju, u poslednje vrijeme i u Irsku, Norvešku.

KOMENTARI3 komentara

  1. Svetislav Surina says:

    Tko god glasa za HDZ, nadrlje pa tako i ovi slavonci.Sada iz dijaspore glasujte za Plenkovića.

  2. Aleks says:

    Juga jim nije valjala eto sad lijepe naše posle dvadeset godina valja u njemacku sa 50g koja kita od izvora.

  3. Mlax says:

    Sta bi sa onim :,,CUVAJTE BRATSTVO I JEDINSTVO KAO ZENICU OKA SVOG,,. Hrvati su posle 800 godina dobili svoju drzavu I sada 20 godina kasnije beze iz iste jer su losi zivotni ,,uvjeti,,.Trazili ste dobili ste I vi I svi oni koji su razbili SFRJ.Koliko god pljuvali SFRJ svi narodi koji su ziveli na ovim prostorima NIKADA nece imati takvo dostojanstvo,respect u svetu I posle Finaca najduzi zivotni vek u Evropi....bolje Ni nezasluzijete....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *