МА САМО ШТО НИЈЕ: Украјина „никада није била ближа“ чланству у НАТО, ТВРДИ СТОЛТЕНБЕРГ

MA SAMO ŠTO NIJE: Ukrajina „nikada nije bila bliža“ članstvu u NATO, TVRDI STOLTENBERG

8 septembra 2023

Ukrajina je bliža nego ikada ulasku u NATO, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, dodajući da Rusija „ne može da stavi veto“ na buduće članstvo Kijeva.

Šef NATO-a je poslanike Evropskog parlamenta obavestio o saradnji NATO i EU. Stoltenberg je insistirao da dve strane „dele iste vrednosti i iste izazove“.Deo njegovog obraćanja bio je posvećen onome što je NATO ponudio Ukrajini na nedavnom samitu u Litvaniji. Kijevu nije pružena mapa puta ka članstvu koju je tražio, ali mu je obećana veća vojna pomoć, zastupljenost kroz novostvoreni savet i prilika da preskoči korak koji kandidati za NATO obično moraju da pređu.

„A ove tri stvari, interoperabilnost, Savet NATO-Ukrajina i uklanjanje zahteva za Akcioni plan za članstvo Ukrajine, pokazuju da Ukrajina nikada nije bila bliže članstvu u NATO-u nego sada“, izjavio je Stoltenberg.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je uoči julskog samita da će Ukrajina morati da ispuni određene uslove pre nego što uđe u blok. Države članice NATO-a su takođe isključile ulazak Ukrajine pre nego što se reši sukob sa Rusijom.

Nakon državnog udara u Kijevu 2014. koji je podržao Zapad, Ukrajina je proglasila članstvo u EU i NATO svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ugradivši ove težnje u svoj ustav.

Taj stav je pomogao da se podstaknu tenzije sa Rusijom, koja NATO smatra neprijateljskom organizacijom i decenijama se protivi njegovom širenju u Evropi. Blok je prvo obećao da će Ukrajina na kraju postati članica tokom samita 2008. u Bukureštu.

Rusija je zatražila da Ukrajina bude neutralna država koja ne ugošćuje strane vojne snage. Moskva je 2021. pokušala da pregovara o bezbednosnom aranžmanu koji bi rešio njene zabrinutosti, pozivajući NATO da povuče svoju vojnu infrastrukturu sa ruske granice i obustavi svoje širenje. Predlog je, međutim, odbijen.

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je učešće NATO-a u Ukrajini kao jedan od ključnih razloga Specijalne vojne operacije.

Obraćajući se poslanicima EP, Stoltenberg je ponovio stav NATO-a da „Rusija ne može staviti veto na članstvo bilo koje suverene nezavisne države u Evropi“.

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Rusija ne može staviti veto na članstvo u NATO bilo koje suverene nezavisne države u Evropi, pa ni Ukrajine!To je točno,ali može staviti na to granate,rakete, tenkove i slično ako smatra da to treba,da je to ugrožava!Tada će to i učiniti!Pa EU nek računa što će i kako će,što je jeftinije i bolje!

 2. Milutin says:

  U NATO-u ne postoji ni jedna suverena i nezavisna evropska zemlja. A kako je NATO Organizacija Terorističkih Anglosaksonskih Nacista, svaka nacistički organizovana vlast im je dobro došla. Nije bitan narod koji je pod njenom vlašću. Propagandom, psihološkim delovanjem i represijom će svaki narod, koji dopusti nacističku vlast, biti doveden u Zapadu korisno stanje.

 3. padre says:

  Da niste malo pogrešili u prevodu, da nije non rekao, da Ukrjina nikad nije bila bliže članicama NATO, kao što us Poljska, Mađarska, Romunija!

 4. milorad5 says:

  ovaj stoltenberg je definitivno bubuleja lik...kad im rusi stave VETO ostaće samo ćevapi od njega...samo što ih nisu primili baš kao i nas u EU:)....a ako ih prime primićega i to žestoko...šalu na stranu i ovaj lažov i mi svi ostali iz publike znamo da ih MEĆE primiti i da im jedini izlaz iz ove odvratne zavere protiv svetskog mira da obrišu ukrajinu sa mape...samo mslim da im rusi neće dozvoliti da pola ukrajine pripoji poljska kako oni planiraju pa umesto da primaknu nuk.rakete 200km bliže rusiji na kraju će ih ostaviti u nemačkoj gde i jesu sada,jer u radioktivnoj spaljenoj poljskoj neć biti dobrovoljaca za američke tomahavke...poljaci su LUDI ako dozvole svojoj marionetskoj vladi i generalštabu avanturu pripajanja galicije...to će im biti kraj...i oni će sasvim budalasto da odigraju ulogu PRIMERA, kako izgleda kada se ide protiv VITALNIH bezbednosnih interesa nuk.suprsile za račun druge supersile...TO SE IZBEGAVA PO SVAKU CENU JER CENA JE PREVISOKA...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *