MAĐARI KROJE NOVU ISTORIJU: Nismo činili zločine u Drugom svetskom ratu

MAĐARI KROJE NOVU ISTORIJU: Nismo činili zločine u Drugom svetskom ratu

26 januara 2014

horthyhitlerIstoričar Rendolf Brejem koji je preživeo holokaust vratio je visoku državnu nagradu Mađarskoj kao znak protesta zbog, kako je rekao, napora Vlade da prepravi istoriju i oslobodi optužbi zemlju od njene uloge u zločinima počinjenim u Drugom svetskom ratu.

Brejem je od Memorijalnog centra posvećenog holokaustu u Budimpešti zatražio da ukloni njegovo ime iz Informacionog centra “Brejemtek”, koja prikuplja njegove istraživačke radove.

Brejemova “Politika genocida: Holokaust u Mađarskoj” iz 1981. godine smatra se jednom od najvažnijih knjiga na tu temu.

Brejem je 1922. godine rođen u Rumuniji i u pismu, koje je prenela mađarska novinska agencija MTI, navodi da je “posljednja kap”, zbog koje je rešio da vrati nagradu, odluka Vlade da podigne spomenik kao znak sećanja na invaziju nemačkih nacista na Mađarsku u martu 1944. godine.

On je napisao da je “kampanja prepravljanja istorije” počela dolaskom Vlade premijera Viktora Orbana 2010. godine i ideologije njegove desničarske stranke Fidesz.

Plan za podizanje spomenika izazvao je i kritike lidera jevrejske zajednice u Mađarskoj, istoričara i opozicionih stranaka.

Istaknuti istoričar Kristijan Ungvari rekao je da spomenik šalje poruku da Mađari nisu odgovorni za genocid.

Ungvari i još 25 istoričara potpisali su prošle sedmice otvoreno pismo u kojem navode da se holokaust u Mađarskoj desio uz “aktivni doprinos tadašnjih vlasti”.

Jevrejski lideri u Mađarskoj zapretili su da će ove godine bojkotovati zvanična dešavanja kojima se obilježava sećanje na holokaust, ističući da vlada želi da ukloni ulogu te zemlje u deportacijama u nacističke logore.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *