Mađarska ima mnogo bolje odnose sa Moskvom nego sa Briselom

Mađarska ima mnogo bolje odnose sa Moskvom nego sa Briselom

14 januara 2014

hungary-eu505Pres-služba predsednika Rusije saopštila je da 13. januara na poziv Vladimira Putina u kratku radnu posetu Moskvi doputovao je premijer Mađarske Viktor Orban. U toku sastanka Putina i Orbana razmatrano je stanje i perspektive razvoja bilateralnih odnosa, mere za proširenje uzajamno povoljne trgovinsko-ekonomske saradnje.

Zna se da u Evropi mađarskog premijera smatraju nezgodnim partnerom. Ipak za Moskvu, kako smatra šef odeljenja evropskih istraživanja Evropskog instituta RAN, doktor nauka Ljubov Šišelina:

Viktor Orban nije težak partner. U njegovo vreme u odnosima Moskve i Budimpešte je mnogo manje problema, nego, recimo, između Budimpešte i Brisela. A zato se dijalog voli lako. Da podsetimo da je prvi susret Viktora Orbana i Vladimira Putina održan 2009. godine, kada je visoki mađarski gost doputovao na kongres partije Jedinstvena Rusija. 2010. godine Orbana su dočekivali u Moskvi već u zvaničnom svojstvu kao premijera.

Tada je on rekao da je Mađarska podvukla crtu ispod složenog perioda i stupila u novi period odnosa sa Rusijom. Zato se mogu planirati naši odnosi u dugoj perspektivi. U januaru 2013. godine Viktor Orban opet je posetio Moskvu. I evo nove radne posete. To je za međudržavne odnose visok nivo kontakata rukovodilaca država.

Nova mađarska politika Viktora Orbana koja je dobila naziv Otvorenost na Istok, daje plodove. Rusko-mađarska trgovina poslednjih godina jača. Kako je saopštio šef rusko-mađarske komisije za ekonomsku saradnju Piter Sijarto, u prvom polugođu 2013. obim robne razmene je skočio u poređenju sa prošlom godinom za 8,1% i izneo preko 7 milijardi dolara, dok je za čitavu 2012. godinu on bio jednak 11,6 milijardi dolara. Rusija igra ključnu ulogu u osiguranju energetske bezbrednosti Mađarske: 65% gasa koji troši Mađarska je iz Rusije.

U Moskvi cene činjenicu da je u aprilu 2012. Mađarska izjavila da istupa iz projekta Nabuko i faktički se preorijentisala na Južni tok. 229 kilometara magistrale će proći mađarskom teritorijom. Drugi važan energetski projekat sa Rusijom je dovršetak dva bloka atomske centrale Pakš, koji se takođe razvija uspešno. I to je logično, jer Rusi su gradili tu centralu koja i danas odgovara svim evropskim standardima.

Naravno, dve zemlje imaju probleme kako ekonomskog, tako i humanitarnog karaktera. Nekada je Viktor Orban nazivao odnose sa Rusijom perežitkom prošlosti. Ali mlad i energičan mađarski političar je dokazao da pragmatizam postavlja iznad predrasuda. Posle nove zvanične posete Moskvi on se tako oduševljeno izjasnio o prijemu koji su mu priredili Rusi, da su ga novinari čak optužili za rusofilstvo. A rekao je samo da bez ruske kulture nema evropske kulture.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *