Mađarska kontroliše nebo nad Srbijom

Mađarska kontroliše nebo nad Srbijom

10 avgusta 2013

avion-de-pasajeros-en-el-cielo-azul-Passenger airliner flight in the blue skyKfor i Mađarska su se dogovorili da u narednih pet godina vazdušni prostor Kosova kontrolišu nadležne mađarske institucije, objavio je prištinski dnevnik Tribuna.

„Republika Kosovo neće moći da kontroliše svoj vazdušni prostor najmanje pet narednih godina. U tom periodu ovaj element suvereniteta države će kontrolisati Mađarska”, naveo je list.

Sporazumom je predviđeno da Mađarska vodi sve civilne vazduhoplovne usluge u kosovskom vazdušnom prostoru, ali da vojno vazduhoplovstvo ostaje u nadležnosti Kfora.

Zvaničnici NATO su za dnevnik izjavili da sporazum omogućava otvaranje vazdušnog prostora nad Kosovom za civilni saobraćaj, što nije slučaj od kraja rata u junu 1999. godine.

Neimenovani zvaničnik NATO je za dnevnik rekao da su i Priština i Beograd bili informisani o namjeri da se sa Mađarskom potpiše takav sporazum.

Kosovo je, prema dnevniku, zatražilo da kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova preuzme Italija, ali je Savjet NATO odlučio da taj posao obavlja Mađarska.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *