MAĐARSKA PRETI BRISELU: Možemo i da napustimo EU

MAĐARSKA PRETI BRISELU: Možemo i da napustimo EU

30 oktobra 2014

Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives at the European Commission headquarters in BrusselsSpiker mađarskog parlamenta Laslo Kever pripretio je Briselu istupanjem svoje zemlje iz Evropske unije.

Prvo je ocenio da EU „pokušava da diktira Mađarskoj“, pa odmah izgovorio glavno upozorenje koje, ne treba sumnjati, nije samo njegovo:

„Nastave li se pokušaji da se Mađarskoj diktira šta da radi, naša vlast će biti prisiljena da razmisli o laganom i opreznom istupanju iz Evropske unije“.

Brisel je pojačao pritisak na Budimpeštu nakon što je mađarska vladajuća partija Fides podržala nameru svog lidera i premijera, Viktora Orbana, da uvede porez na internet. To je dovelo do spontanih protesta koji više nisu bili spontani. Jer, EU je javno pozvala Mađare da tim povodom izlaze na ulice.

Mađarski državni vrh je uveren da je Brisel počeo da se drži principa: za EU je dobro sve što je za Budimpeštu loše.

Porez na internet je samo povod. Berlin, Brisel, London i Vašington su nezadovoljni što se mađarska nije prisružila antiruskoj histeriji i što ne odustaje ni od Južnog toka ni od toga da sa Rusijom gradi dva nova velika atomska reaktora za svoju elektrocentralu „Pakš“.

(Fakti.org)

KOMENTARI5 komentara

 1. rodoljub zaharijevic says:

  ja se nesto ne secam da su se madjari mnogoi gicali kako bi sto pre usli u e.u.,a nasi i gace spremni da skinu i jos kalodermu da kupe da im lakse udje,nisam protiv e.u.,ali ne po svaku cenu,u pitanju je "velika lova" ne radis nista a dobijes pare iz tamo nekih pristupnih fondova,nisi platio na mostu ali zato na cupriji usi otpadaju od cene,da vidim da li neko sme i da pomisli da bude iole ostriji prema e.u. i cika devenportu,malo sutra,a plebs ce sve to platiti,oni ce posle biti istorija.

 2. genije says:

  Mađari su pre ulaska u EU imali 10 šećerana. Sad radi samo jedna. Prinuđeni su da kupju istu tu robu iz Danske po paprenim cenama. Povećan je i porez a plate su 300-400 evra.

 3. Rade Bukarar says:

  nasoj vladitreba ovo da bude orjentir oko ulaska u eu

 4. danilo celan says:

  Tudi Slovenija naj neha biti ZLO-VENIJA in naj nujno izstopi iz NATA IN EU!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *