MAĐARSKA: Srbija mora da menja Ustav jer tamo stoji da je Kosovo deo njene teritorije

MAĐARSKA: Srbija mora da menja Ustav jer tamo stoji da je Kosovo deo njene teritorije

16 januara 2014

Hungary 883Evropski parlament je danas u Strazburu dao punu podršku predstojećem pokretanju pregovora Srbije s Evropskom unijom o članstvu i u rezoluciji koju je usvojio, ocenio da je to “istorijski korak za proces evropske integracije Srbije” i dokaz da je EU posvećena politici prijema novih članica. Ipak, bilo je i drugačijeg stavova, pogotovo iz susedna nam Hrvatske.

Jedan mađarski poslanik u ime političke grupacije desno od centra EPP iznedo je i stav da će Srbija morati da menja ustav jer u njemu stoji da je Kosovo deo njene teritorijem, dok je, takođe, poslanik naših severnih suseda je izneo tvrdnju o ugroženosti Mađara u Vojvodini, na šta mu je drugi poslanik uzvratio da će upravo ulaskom Srbije u EU biti uspostavljena “zajednica prava” čime će i vojvođanski Mađari uživati sva prava kao i Srbi i ostali u EU.

Za rezoluciju je glasalo 528 poslanika EP, 43 su bila protiv, a 51 uzdržan. Rezolucija je politička, neobavezujuća preporuka za Savet ministara EU i Evropsku komisiju, ali daje jasno viđenje stavova glavnih političkih snaga u EU o evropskoj integraciji Srbije.

U ovom dokumentu koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, pozdravlja se posvećenost srpske vlade procesu evropske integracije i podstiče Srbija da nastavi sistemske i društveno-ekonomske reforme koje će omogućiti efikasnu primenu obaveza iz budućeg članstva u EU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *