MAĐARSKI NACISTI U SUBOTICI – U Srbiji registrovana partija koja je poznata po satanizaciji srpskog i jevrejskog naroda u Mađarskoj

MAĐARSKI NACISTI U SUBOTICI – U Srbiji registrovana partija koja je poznata po satanizaciji srpskog i jevrejskog naroda u Mađarskoj

27 januara 2014

mala madjari nacKako je javio Tanjug (http://www.tanjug.rs/novosti/114542/svm-zaprepascen-otvaranjem-kancelarije-jobika-u-subotici.htm), 24. januara tekuće godine partija JOBIK, sa sedištem u Budimpešti, otvorila je kancelariju u Subotici, što je izazvalo uznemirenje građana budući da je reč o partiji koja je u susednoj zemlji poznata po zalaganju za restauraciju „velike“ etnički čiste Mađarske u negdašnjim austro-ugarskim granicama.

Tim pre je indikativno što je kancelarija JOBIK-a otvorena 24. januara, dan posle obeležavanja najveće tragedije Novog Sada u prošlom veku – 72. godišnjice januarske hortijevske Racije 1942. u kojoj je preko 5.000 naših sugrađana bezdušno bačeno pod led Dunava! Stoga je ozvaničenje JOBIK-ovog delovanja u Subotici svojevrsna poruka da ta partija priprema neohortijevsku „Raciju“ u 21. veku.

Takođe nas muči pitanje: kako je moguće da se u zemlji, koja u martu počinje pregovore sa Evropskom unijom, suprotno Ustavu i zakonu, a i evropskim vrednostima, dopusti dokazanoj nacističkoj partiji da javno raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost,ugrožava bezbednost građana i dostojanstvo života? Kako područna Policijska uprava u Subotici očigledno nije upoznata sa programom JOBIK-a, ili je od nekog faktora onemogućena da sprovodi Ustav i zakon, smatramo da je neophodno da viši policijski organ pod hitno istraži kojije organ Grada Subotice, i na osnovu kog zakona, dopustio daneohortijevska partija, čije delovanje simboliše srbomržnju, antisemitizam, rasizam i teritorijalne pretenzije, otvori predstavništvo u regiji u kojoj je tokom hortijevske okupacije od aprila 1941. do oktobra1944. istrebljena polovina njenih stanovnika, pretežno Srba i Jevreja?

Ovakav razvoj događaja dao se naslutiti već prošlog meseca, kada je lider JOBIK-a, Laslo Torockai, izabran za gradonačelnika Asothaloma, nadomak granice sa našom zemljom, a sada je ta partija, koja zagovara neohortijevsku „veliku Mađarsku“ i time direktno ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, prešla granicu.

Sa zebnjom se pitamo koje će provokacije da uslede, a verovatno sa ciljem da se lažno optuži većinski narod da ugrožava prava Mađara, podstakne internacionalizacija Vojvodine i satanizacija srpskog i jevrejskog naroda, što već uveliko čini JOBIK u Mađarskoj, uz prećutnu saglasnost vladajuće partije koja tiho rehabilituje Mikloša Hortija. Podsećamo Vas da je JOBIK 3. novembra prošle godine u centru Budimpešte otkrio bistu Miklošu Hortiju.

Da li je moguće da su nacisti u Subotici, čije ime – kakve li ironije – na mađarskom znači „grad slobode“, nadjačali državu Srbiju? Kako je moguće da se JOBIK-u dopusti nesmetano delovanje u regiji koja je iskrvarila za ujedinjenje srpskih zemalja tri puta u svojoj istoriji: u 18. veku kada je Ferenc Rakoci posekao 120.000 Srba, u 19. veku kada je Lajoš Košut pobio mnoštvo hiljada Srba i u 20. veku kada je Mikloš Horti iskorenio oko 100.000 Srba i 12.000 Jevreja? Da li je moguće da protagonisti neohortijevske politike uživaju gostoprimstvo u državi naroda koji je podneo tolike žrtve za slobodnu i demokratsku srpsku državu?

Aleksandar Veljić

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    SRBIJO PROBUDI SE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *