МАЂАРИ И ПОЉАЦИ рекли „НЕ“ Меркеловој и Бриселу!

MAĐARI I POLJACI rekli „NE“ Merkelovoj i Briselu!

12 decembra 2020

„POLJSKA i Mađarska su pokazale da i zemlje Istočne Evrope mogu da odstupe od ultraliberalnih vrednosti ionako nesposobne Evropske unije“, ocenio je poznati nemački politikolog Aleksander Rar.

Tako je prokomentarisao usvajanje budžeta Evropske unije do 2027. godine i kljzčnu činjenicu da su Varšava i Budimpešta uspele da izdejstvuju da se ne finansijska pomoć ne povezuje i ne uslovljava „vladavinom prava“.Rar zato naglašava:

„Poljska i Mađarska su pobednici u pregovorima o budžetu. Evropska unija je napravila više kompromisa nego što se očekivalo. Nemačka i Francuska su nameravale da vode `oštriji dijalog` sa zemljama koje se protive, ali su shvatile da bi time naprosto blokirale funkcionisanje Unije, što bi dovelo do uništenja njenih institucija. Postalo im je jasno da je besmisleno vršiti pritisak na Poljsku i Mađarsku, pa je Nemačka odlučila da spasi situaciju“.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da Varšava nije pristala na ustupke u pregovorima o budžetu EU i da ishod smatra svojom pobedom.

„Čak je dvostruka pobeda. Prvo, budžet EU može stupiti na snagu, a Poljska će od njega dobiti 770 milijardi zlota. Drugo, taj novac je siguran, jer je mehanizam uslova ograničen vrlo preciznim kriterijumima“.

Glavni kamen spoticanja u sporovima oko budžeta bio je projekat, podržan od zemalja „Stare Evrope“, mehanizma za praćenje poštovanja vladavine zakona u zemljama EU počev od 2021. godine. Varšava i Budimpešta, koje su pod stalnim kritikama rukovodstva EU zbog „odstupanja od zajedničkih evropskih vrednosti“, oštro su se usprotivile.

Rar naglašava: „Posle ove pobede Poljske i Mađarske i ostatak istočne Evrope će sve više odstupiti od liberalnih vrednosti i oslanjati se na svoje nacionalne temelje. Danas su Poljska i Mađarska pokazale da i druge države takođe mogu slediti njihov put. A Nemačka više nema pravo da ukazuje ostatku EU kako da se ponaša. Uostalom, i sama bez presedana krši prava sopstvenih građana zbog pandemije. U takvoj situaciji čudno je grditi Mađarsku i Poljsku zbog odstupanja od principa demokratije“.

Sedmogodišnji budžet `težak` je više od bilion evra.

KOMENTARI2 komentara

  1. Archelay says:

    Nastupom Madzarske i Poljske doslo je na dnevnom redu da se odabira stranu vladanje prava ili vladanje ulice.Evropljani su odabrali-ulicu.Zasto?Da bi sakrili desavanja ispod stola a koriscenje blagodete pojedinaca i raznoraznjh smejcera,manipulatora i interesdzija.E sada,sa obzirom u kom svetu zivimo,ne moze da se kaze,iz prakticnih razloga,sta je pozitivno a sta negativno.Moralni pobednici su te dve zemlje i,ukoliko se ostale ne osveste neeka im Bog bude upomoc sledecim generacijama.

  2. I Love persida says:

    Mi isto kažemo "ne" ali odmah iza prvog ugla dignemo suknjicu u znak za "ipak, da". Politika je bludnica, ona sedi na zveri sa deset glava i opija se krvlju svetih ljudi. Zver je stara zmija koja vara sav svet - đavo ili sotona, ubica ljudski. Ništa nije skriveno što se neće otkriti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *