МАЂАРИ И ШПАНЦИ СТАЛИ УЗ СРБИЈУ

МАЂАРИ И ШПАНЦИ СТАЛИ УЗ СРБИЈУ

14 априла 2024

Представници Шпанске социјалистичке радничке партије (ПСОЕ) премијера Педра Санчеза и представници Народне партије (ПП), гласаће против чланства Косова у Савету Европе, потврдили су извори из тих партија, преноси Блиц.

„Гласаћемо против, јер и даље имамо исте критеријуме у вези са тим“ рекли су извори из ПСОЕ, који сматрају да сада није време за улазак Косова у Савет Европе, јер то може да створи простор за конфронтацију, с обзиром да међу 46 земаља чланица Савета Европе има и оних које не признају независност Косова, а међу којима је и Шпанија.И посланици из Народне партије казали су за шпанску агенцију „Европа прес“ да нема промене у њиховом ставу када је реч о непризнавању независности Косова још од времена владе Маријана Рахоја, бившег лидера те партије.

Извори из Народне партије потврђују да ће гласати против напомињући да „није добар преседан“ да ова територија постане чланица Савета Европе.

СИЈАРТО ПОТВРДИО ОРБАНОВЕ РЕЧИ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са мађарским колегом Петером Сијартом, који му је потврдио да ће Мађарска гласати против у Комитету министара Савета Европе у вези са чланством такозваног Косова и да неће подржати резолуцију о Сребреници у УН, као и ниједан предлог који би довео до даље ескалације тензија у региону.

Дачић је истакао да му је Сијарто поновио да је Мађарска заинтересована за успех дијалога Београда и Приштине, али да је додао и да стална намера такозваног Косова да се придружи међународним организацијама не помаже овом процесу.

„Имао сам садржајан телефонски разговор са шефом мађарске дипломатије Сијартом. Имајући у виду актуелну ситуацију у региону, свом колеги сам поручио да се Србија континуирано залаже за деескалацију, очување мира и стабилности у региону, као и за поштовање раније постигнутих договора“, наведео је Дачић на свом Инстаграм налогу.

Он је додао да се разговарало и о процесу интеграција Србије у Европску унију, што остаје приоритетни циљ српске спољне политике.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. da da says:

    Ministar spoljnih poslova Srbije ne priča engleski,da nije Sijarto naučio srpski ivice dačiću pa ste imali dug i sadržajan razgovor?!?!?! ponižavanju države i naroda izgleda nema kraja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u