МАЂАРИ И ШПАНЦИ СТАЛИ УЗ СРБИЈУ

MAĐARI I ŠPANCI STALI UZ SRBIJU

14 aprila 2024

Predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP), glasaće protiv članstva Kosova u Savetu Evrope, potvrdili su izvori iz tih partija, prenosi Blic.

„Glasaćemo protiv, jer i dalje imamo iste kriterijume u vezi sa tim“ rekli su izvori iz PSOE, koji smatraju da sada nije vreme za ulazak Kosova u Savet Evrope, jer to može da stvori prostor za konfrontaciju, s obzirom da među 46 zemalja članica Saveta Evrope ima i onih koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a među kojima je i Španija.I poslanici iz Narodne partije kazali su za špansku agenciju „Evropa pres“ da nema promene u njihovom stavu kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti Kosova još od vremena vlade Marijana Rahoja, bivšeg lidera te partije.

Izvori iz Narodne partije potvrđuju da će glasati protiv napominjući da „nije dobar presedan“ da ova teritorija postane članica Saveta Evrope.

SIJARTO POTVRDIO ORBANOVE REČI

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, koji mu je potvrdio da će Mađarska glasati protiv u Komitetu ministara Saveta Evrope u vezi sa članstvom takozvanog Kosova i da neće podržati rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i nijedan predlog koji bi doveo do dalje eskalacije tenzija u regionu.

Dačić je istakao da mu je Sijarto ponovio da je Mađarska zainteresovana za uspeh dijaloga Beograda i Prištine, ali da je dodao i da stalna namera takozvanog Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama ne pomaže ovom procesu.

„Imao sam sadržajan telefonski razgovor sa šefom mađarske diplomatije Sijartom. Imajući u vidu aktuelnu situaciju u regionu, svom kolegi sam poručio da se Srbija kontinuirano zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i za poštovanje ranije postignutih dogovora“, navedeo je Dačić na svom Instagram nalogu.

On je dodao da se razgovaralo i o procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, što ostaje prioritetni cilj srpske spoljne politike.

KOMENTARIJedan komentar

  1. da da says:

    Ministar spoljnih poslova Srbije ne priča engleski,da nije Sijarto naučio srpski ivice dačiću pa ste imali dug i sadržajan razgovor?!?!?! ponižavanju države i naroda izgleda nema kraja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *