МАЂАРИ ИСМЕВАЈУ ХРВАТЕ: Очерупали смо их!

MAĐARI ISMEVAJU HRVATE: Očerupali smo ih!

15 januara 2017

plenkovic-hrvatska-3t

Od Božića kada je hrvatski premijer saopštio da je izgubljen spor s Molom u Ženevi, hrvatska Vlada ćuti o troškovima arbitraže.

Regionalni mediji prenose da iz Vlade Hrvatske poručuju da još nije ništa izgubljeno.

U međuvremenu, mađarski mediji se hvale kako su ogulili Hrvate. Objavili su kako će troškovi parnice hrvatsku stranu koštati najmanje 30 miliona dolara (213 miliona) pozivajući se na izračunavanje časopisa „Global arbitration review.“

Prema pravilima UNCITRAL-a (komisije Ujedinjenih za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi) gubitnici moraju da snose većinu troškova, tako hrvatska strana uz svoje advokate mora da plati i deo troškova za pravnu kompaniju „Dečert“ koju je angažovao „Mol“. I GAR piše da je slučaj u kojem su odbačene hrvatske tvrdnje da je bivši premijer Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zolta Hernadija u zamenu za predaju upravljačkih prava Ine imao visoke, rekordne troškove.

Hrvatski mediji nisu dobili objašnjene za troškove niti objavu presude, i to objašnjavaju time da imaju još jedan spor s Molom, u Vašingtonu. U odgovoru portalu Indeks ističu da nameravaju da sruše presudu iz Ženeve pred sudom u Švajcarskoj.

Prema podacima koje je objavila Državna revizija može se izračunati da su troškovi hrvatske strane u slučaju arbitraže iznosili najmanje 100 miliona kuna. Od toga je najviše otišlo na advokatsku firmu kojoj je plaćan mesečni paušal od 364.000 dolara, odnosno 4,3 miliona dolara godišnje. Za usluge veštačenja plaćeno je 12 miliona kuna. Državni revizori su zabeležili i da je Vrdoljakovo ministarstvo ekonomije plaćalo konsultante 2.280 kuna po radnom satu.

Najmanje 6 miliona plaćene su sudske takse. Nepoznat je iznos honorara koji je dobio Jakša Barbić, član arbitražnog veća kojeg je predložila hrvatska vlada, i za kojeg se u medijima spekuliše da je glasao protiv nje, a u korist Mađara. Među svedocima na arbitraži bili su i Ivo Sanader i Zolt Hernadi, a ključna saslušanja pratili su pravni timovi, po desetak advokata sa svake strane, što bi moglo donekle objasniti visinu troškova.

Izvor: index.hr

KOMENTARI2 komentara

  1. fantom says:

    Ispravaniji naslov bi bio kako se mađarski ogranak svjetske neoliberalne ekonomske elite ismijava hrvatskom ogranku te iste svjetske neoliberalne ekonomske elite, jer iskreno rečeno, mali obični Mađari i mali obični Hrvati sa INOM i svim ovim dešavanjima oko nje, imaju veze i uticaja koliko i moja malenkost u poslovima slanja prvog čovjeka na Mars. Ukratko, lopovi ismijavaju lopove, jer su pokazali da su veći lopovi od njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *