МАЂАРИ РАЗОБЛИЧИЛИ ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗАПАДА: Ево како они мрзе Русију!

MAĐARI RAZOBLIČILI LICEMERJE ZAPADA: Evo kako oni mrze Rusiju!

28 jula 2020

Mađarski ministar spoljskih poslova Peter Sijarto dao je zanimljiv intervju za portugalski medij Diario de Notikias (Diário de Notícias), o tome kako evropske zemlje znaju da bez Rusije ne mogu i kako tajnu sarađuju sa njom.Na pitanje, kako Budimpešta levitira između SAD-a, s kojim podupire dodatna ulaganja u NATO savez, i krtika zbog svog zbližavanja s Rusijom, mađarski šef diplomacije izjavio je sledeće:

„Mi u Srednjoj Evropi imamo određeno istorijsko iskustvo. I to nam iskustvo ukazuje kako između Zapada i Istoka uvek postoji nekakav konflikt, i bez obzira na njegove razloge ili sudionike u sukobu evropljani iz Srednje Evrope uvek gube. Srednja Evropa gubi u sukobima Zapada i Istoka. Zato je u interesu naše nacionalne sigurnosti imati racionalne, pragmatične odnose i sa Zapadom i s Istokom. Nas često optužuju da smo mi Putinovi špijuni, proruski agenti i td. Ali to je neistina. Mi smo živeli pod vlašću komunističke diktature“.

Sijarto je naglasio kako je Mađarska „deo najuspešnijeg vojnog saveza od svih koji postoje u svetu na današnji dan“ i članica Evropske unije, ali i dodao je sledeće:

„Moram kazati kako mi nismo licemeri, ali, na žalost, veliki dio evropskih država – jeste. Ako pogledamo na trgovinu između Nemačke i Rusije, Francuske i Rusije, Italije i Rusije, shvatićemo kako se te tendencije strelovito razvijaju. Dovoljno je jednostavno pogledati na energetsku saradnju Nemaca i Rusa. Ja nemam ništa protiv te saradnje, ali mi se ne sviđa činjenica da Nemačka najprije trguje s Rusijom, a nakon toga nas optužuje za nešto drugo. Snažne evropske države tajno vode poslove s Rusijom.“

Takođe je izjavio kako „mađarski narod shvata da Rusija dostavlja 100% plina za zemlju“ i dodao je sledeće: „Postoji samo jedan plinovod u Mađarskoj, i kroz njega prolazi ruski plin. Tačka. Zato, dok se ne pojavi druga mogućnost, mađarski narod shvata nužnost saradnje s Rusijom. Ako mi s njima nećemo sarađivati, u našim domovima neće biti grejanja, a privreda neće funkcionisati. Pragmatični su odnosi nužni, kada imaš takvog divovskog suseda.“

„Naš sadašnji premijer Viktor Orban je vođa protivkomunističkih snaga. On je bio prvi čovek u Mađarskoj, koji je krajem 80.-ih otvoreno zatražio povlačenje sovjetske vojske s teritorije naše zemlje. Protivkomunističke ideje ugrađene su u naše temelje, u naš DNK“, kazao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za portugalski medij.

(geopolitika.news)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Sav plin koji protiče kroz Mađarsku je Ruski. Pa šta? Mađarski stanovnici po brojaču potrošnje plaćaju plin mađarskoj vladi, a mađarska vlada deo tih para dostavlja Gaspromu. I vuci siti, i koze na broju. Niko se ne buni, čak ima nekih koji kažu da je plin bolji od drveta, nuklearne energije, nafte i mazuta, zejtina od uljane repice, Mini HE,…. Ustvari, buni se Džo Bajden i još po neki evropski sorošoid. Hteli bi da se i oni ugrade. ………………..Mađarski ministar spoljskih poslova Peter Sijarto je odlično definisao položaj Srednje Evrope (i Mađarske) u kome oni gube u sukobima „Istoka“ i „Zapada“. U ovom mom javljanju je važno da potvrdim tu definiciju i nju eto malo proširim na „Zapadni Balkan“ kao deo Srednje Evrope. A Zapadni Balkan, to se već odavno iskristalisalo, to je Srbija….Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija. Umesto da kažu „Velika Srbija“, oni miroljubivo izuste „Zapadni Balkan“. Ko se razume u geografiju i dostupnu istoriju, razumeće i ovo što sam ja rekao. Ovde Mađari imaju realnu vekovnu želju da budu samostalni i da sami kroje svoju sudbinu. Njima to ne dozvoljava Zapad, a videli smo ni Istok (Varšavski pakt), a sada vidimo Opet Zapad u obliku EU. Teška je sudbina Mađarske, kao i Srbije, zato ja i danas imam saučešće sa tom Mađarskom sudbinom. ……………Da bi se neko složio samnom, naročito Krez, on bi u svojim izučavanjima Mađarske sudbine morao da pročita sva dela Lajoša Zilahija.

 2. Rista says:

  ha! Iz zasede! Moderno - sačekuša! Ja znam da izgovorim hodmezevašarhelj na mađarskom. Ali pošto su izvršili genocid nad Srbima u oba svecka rata, neću. Ja sam Sremac i mene je lično pogodilo "Dunav je tekao krvav!" Pošto su zatrli seme srpsko u Mađarskoj, a njihovim mađarima u Vojvodini podelili mađarske pasoše, oni su za mene isto što i nemci. Bemise za njihovu sudbinu. Nema veze, jer kad dođe vreme ja imam dosta nepoznate istorije za tebe ali neću rušiti tvoju političku pragmatičnost. To je ono što je danas na svetu kao primati prapočetka. Nemamo mi takvih previše danas. Znaš kad Lala otišo na front u Trstu pa ga komandant pita zašto on ne psuje Italijane kao svi ostali? Italijani, mamu vam mađarsku - razdere se Lala. Svako nosi uspomene i sećanja najviše iz svoga regiona. To ne važi za nas dvoje, ali mi smo predodređeni ljudi.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Poštujem tvoje mišljenje o Mađarskoj, a nije mi bila namera da primenjujem nikakvo lukavstvo. Ja sam samo hladne glave napravio pregled Mađarskih problema, onih nevolja koje se poklapaju sa Srpskim nevoljama. I da tako upozorim na to da se sorošoidi nisu okomili samo na Srbiju. I uz put da podsetim da su sorošoidi poturili kovanicu „Zapadni Balkan“ da ona zameni realan termin „Velika Srbija“. ……….Inače i ja znam poneku mađarsku reč. Naprimer – pčela se kaže „seremed“. A trut – „jebeseremed“.

  • Zaliv says:

   @Rile iz bashtu, glavne zlocine nad Srbima su cinili Austrijanci i Hrvati a madjarska vojska je bila deo tog saveza tj deo austrougarske...od svih naroda oko nas samo sa rumunima nismo imali problema posle njih najveci i najbolji prijatelji u komsiluku su nam upravo madjari. Neuporedivo je ono sta su cinili bugari i hrvati prema srbima u odnosu na ono sto su cinili madjari

   • Marko st says:

    Uh..hunska je to krv. Mnogo su nam zla naneli. Znas li koji madjarski nacionalni praznik slavi izbacivanje srba iz tada cisto srpskog Budima? Azijske su to horde bile i ostale. Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *