МАЂАРИ СЕ КАЈУ И КУКАЈУ: „Руси, ми смо хтели, нису нам дали…“

МАЂАРИ СЕ КАЈУ И КУКАЈУ: „Руси, ми смо хтели, нису нам дали…“

26 јануара 2017

HUNGARY-BUDAPEST-RUSSIA-FOREIGN MINISTER-VISIT

Мађарска привреда броји губитке од ембарга на храну који је Запад увео Москви, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто.

– Према нашим проценама, губитак профита у Мађарској је 6,5 милијарди долара у протекле три године. Говоримо о извозу. Када узмемо у обзир чињеницу да је годишњи обим мађарског извоза био око 90 милијарди долара, губици се гомилају – рекао је мађарски министар.

На питање руског новинара, зашто Мађарска отворено критикује санкције против Русије, али не ради ништа поводом залагања да се оне укину, Сијарто каже:

– Да, свака земља има право вета. Али ми нисмо у стању да уздрмамо ЕУ по овом питању. Ми смо у више наврата изразили свој став, али нисмо наметали вето. Осим тога, ми смо се борили за измену и преиспитивање одлуке око санкција и тада нисмо били сами, било је и неколико других земаља који су подржавали тај став. Али када је дошао дан одлуке, остали смо сами – рекао је он.

Руски председник Владимир Путин долази у посету Мађарској 2. фебруара, а тада ће две земље наставити разговоре о економским везама и санкцијама.

– Већ смо инвестирали у неколико важних пројеката у Русији, као што је фарбика адитива и фабрика за пераду меса у предграђу Москве – каже мађарски министар.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u