МАЂАРИ СЕ КАЈУ И КУКАЈУ: „Руси, ми смо хтели, нису нам дали…“

MAĐARI SE KAJU I KUKAJU: „Rusi, mi smo hteli, nisu nam dali…“

26 januara 2017

HUNGARY-BUDAPEST-RUSSIA-FOREIGN MINISTER-VISIT

Mađarska privreda broji gubitke od embarga na hranu koji je Zapad uveo Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

– Prema našim procenama, gubitak profita u Mađarskoj je 6,5 milijardi dolara u protekle tri godine. Govorimo o izvozu. Kada uzmemo u obzir činjenicu da je godišnji obim mađarskog izvoza bio oko 90 milijardi dolara, gubici se gomilaju – rekao je mađarski ministar.

Na pitanje ruskog novinara, zašto Mađarska otvoreno kritikuje sankcije protiv Rusije, ali ne radi ništa povodom zalaganja da se one ukinu, Sijarto kaže:

– Da, svaka zemlja ima pravo veta. Ali mi nismo u stanju da uzdrmamo EU po ovom pitanju. Mi smo u više navrata izrazili svoj stav, ali nismo nametali veto. Osim toga, mi smo se borili za izmenu i preispitivanje odluke oko sankcija i tada nismo bili sami, bilo je i nekoliko drugih zemalja koji su podržavali taj stav. Ali kada je došao dan odluke, ostali smo sami – rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u posetu Mađarskoj 2. februara, a tada će dve zemlje nastaviti razgovore o ekonomskim vezama i sankcijama.

– Već smo investirali u nekoliko važnih projekata u Rusiji, kao što je farbika aditiva i fabrika za peradu mesa u predgrađu Moskve – kaže mađarski ministar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *