МАЂАРСКА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО РУСИЈИ

МАЂАРСКА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО РУСИЈИ

29 марта 2023

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто разговарао је телефоном са замеником премијера Русије Александром Новаком.

Разговарали су о пошиљкама гаса и нафте, као и о сарадњи две земље у области нуклеарне енергије.Новак је потврдио да ће Русија упркос међународним санкцијама моћи да обави радове одржавања на гасоводу Турски ток, наводи се у саопштењу Сијарта, преноси Ројтерс.

„Снабдевање Мађарске гасом ће се наставити без икаквих прекида“, истиче се у саопштењу.

Сијарто је поновио да ће Мађарска блокирати било какве ЕУ санкције Русији везане за нуклеарну енергију и информисао Новака да Будимпешта преговара са француском компанијом Фраматом о повећању учешћа ове компаније у проширењу мађарске нуклеарне електране Пакш.

Руски Росатом у мађарској нуклеарној електрани Пакш гради два нова нуклеарна реактора совјетског типа ВВЕР (вода-вода), од којих сваки има капацитет 1,2 гигавата, подсећа британска агенција.

У нуклеарној елекрани Пакш тренутно постоје четири реактора.

Према подацима са сајта бугарске компаније за транспорт гаса Булгартрансгаз, гасовод Турски ток ће бити заустављен између 5. и 12. јуна због радова на одржавању.

Мађарска из Русије добија 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње, највише преко гасовода Турски ток, који пролази кроз Бугарску и Србију.

(Тањуг)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. michael pan says:

    Moze dok pametni predsednik Srbije neuvede sankcije Rusiji. On sve zna, najpametniji je ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u