МАЂАРСКА ОДБИЈА ПОСЛУШНОСТ: „Нећемо ухапсти Путина ако уђе у нашу земљу“

MAĐARSKA ODBIJA POSLUŠNOST: „Nećemo uhapsti Putina ako uđe u našu zemlju“

23 marta 2023

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.

Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.„Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj“, rekao je Guljaš.

On je dodao da mađarska vlada „nije formirala stav“ povodom naloga za hapšenje Putina.

„Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru… Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje“, naveo je Guljaš.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je uspostavljen

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, ranije je izdalo „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije. Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.“

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Beli Orao says:

    Sve više se divim mađaskom stavu u svemu što izjavljuju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *