МАЂАРСКА ОДБИЈА ПОСЛУШНОСТ: „Нећемо ухапсти Путина ако уђе у нашу земљу“

МАЂАРСКА ОДБИЈА ПОСЛУШНОСТ: „Нећемо ухапсти Путина ако уђе у нашу земљу“

23 марта 2023

Мађарска неће ухапсити руског председника Владимира Путина ако би ушао у земљу, изјавио је данас Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера Виктора Орбана, додајући да то не би имало правног основа.

На питање да ли би Путин био ухапшен ако дође у Мађарску, Гуљаш је рекао на брифингу да Римски статут није био уграђен у мађарски правни систем, преноси Ројтерс.„Морамо се позвати на мађарски закон, на основу којег не можемо да ухапсимо руског председника, као што статут Међународног кривичног суда није проглашен у Мађарској“, рекао је Гуљаш.

Он је додао да мађарска влада „није формирала став“ поводом налога за хапшење Путина.

„Ове одлуке нису баш најсрећније ствари, будући да воде ка даљој ескалацији сукоба, а не ка миру… Ово је моје лично, субјективно мишљење“, навео је Гуљаш.

Мађарска је потписала и ратификовала Римски статут којим је успостављен

Претпретресно веће Међународног кривичног суда у Хагу, чију надлежност Русија не признаје, раније је издало „налоге за хапшење“ председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове, наводи се у саопштењу објављеном на сајту организације. Суд је у саопштењу навео да је Путин „наводно одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва (деце) и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију.“

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. Beli Orao says:

    Све више се дивим мађаском ставу у свему што изјављују!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u