МАЂАРСКА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА!?

MAĐARSKA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA!?

18 maja 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je nedavno, komentarišući izveštaj Fridom hausa, kako njegovim političkim protivnicima, u ovom slučaju, ne smeta američki milijarder Džordž Soroš koji je glavni finansijer ove organizacije.

Vučić se osvrnuo i na zemlje koje su pretrpele najveći udar Fridom hausa, Poljsku i Mađarsku.

– Pročitao sam izveštaj, to je veoma neozbiljno štivo, puno netačnosti. Mislio sam da to piše grupa stručnjaka, a onda sam shvatio da piše jedan čovek, novinar BIRN-a – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u predsedništvu Srbije.Predsednik je, potom, naveo dve zemlje koje su se u najvećoj meri našle na udaru Fridom hausa, Poljska i Mađarska.

Članice Višegradske grupe postale su bedem odbrane Evrope kada su se usprotivile naseljavanju migranata i pristajanju na kvote koje su propisali briselski činovnici. Orban je od samog dolaska na vlast postao kost u grlu komesara iz EU. Potezi koje je napravio, učinili su ga nepopularnim u EU, ali rezultati koje je doneo Mađarskoj nisu izostali, pre svega ekonomski. Nezaposlenost u Mađarskoj smanjena je na ispod pet procenata, a sam Orban ističe da je Mađarska za 10 godina uspela da stvori ekonomiju zasnovanu na radu, koja je dovela do takvih rezultata.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje, da li je Orban radom u interesu spostvene zemlje, stekao brojne neprijatelje spolja, ali i iznutra, i da li se slična stvar dešava svima koji pokušavaju da vode nezavisnu politiku.

Predsednik Vučić obavestio je Orbana o svemu što se zbiva u regionu, uključujući i situaciju na Kosovu i Metohiji.

– Razmatrali smo situaciju u regionu. Premijera Orbana sam obavestio o svemu što se zbiva, govorio sam i o situaciji na KiM, o razgovorima koje očekujemo, o odnosu velikih sila po tom pitanju. Zamolio sam za razumevanje Mađarske – rekao je Vučić.

On je istakao da je izuzetno zahvalan Orbanu i šefu mađarske diplomatije Peteru Sijartu, jer su se trudili, bez obzira što je Mađarska priznala Kosovo, da razumeju srpske stavove i da u raznim važnim pitanjima pomognu i budu sa nama.

– Niko tako dobro nije razumeo Srbiju kao naši mađarski prijatelji po mnogim ključnim i važnim pitanjima i i onima od nacionalnog značaja – objasnio je Vučić.

Novi talas suverenih nacionalnih lidera

Kada je Surinam postao prva zemlja koja je povukla priznanje Kosova, niko to nije shvatao preterano ozbiljno, iako je to „probijanje leda“ bila izuzetno važna, prva pobeda Srbije i nešto nesvakidašnje u svetu diplomatije. Kako se broj povlačenja priznanja povećavao, i kako su se u grupu posebnih „upisivale“ države koje po svojoj veličini, brojnosti stanovništva i diplomatskom uticaju imaju veći značaj, postavilo se i sasvim logično pitanje, kada će to učiniti i prva evropska zemlje.

Sve je počelo inicijativom širom zemalja EU. Posle češke intelektualne elite i inicijativa iz Slovenije, i Italijani su bili spremni da od svoje vlade zatraže da preispita odluku o priznanju Kosova kao države.

Poznate se reči češkog predsednika Miloša Zemana, izrečene tokom njegove poste Beogradu, da će učiniti sve, kako bi pokrenuo pitanje povlačenja priznanja u svojoj državi. Ovim potezom, stavio je svoju političku poziciju nasuprot vladi sopstvene zemlje, ali i pokazao zašto uživa veliko poštovanje naroda, ne samo u Češkoj, već širom Evrope.

(Alo)

KOMENTARI5 komentara

 1. Penzioner says:

  Ko bi lupio ovakvu glupost eko ne jedan od više desetina režimskih medija. Kako Informeru i Srspkom telegrafu niko neće da pogleda ni naslovnu stranu, jer ono što oni pišu ni pas s maslom ne bi pojeo, onda se pojavljuju Tanjug, Kurir, Alo, Sputnjik (ali nikako Vostok), RTS, da ispiraju mozak o "razgraničenju", ili razmeni svoga za svoje. Samo napred ispirači mozgova! Kao da ste bili na obuci kod Blerovog "deliveri juniti" tima, koji još uvek deluje pri Vladi koju predvodi reklamerka USAID-a i NALED-a.

 2. Milos says:

  Nego sta ce.Samo sto nisu.Priznali su Kosovo pre 12 godina.Bitno da je Orban "nas prijatelj" a Madjarska "prijateljska zemlja".Drzava koja je priznala Kosovo ne moze da nam bude prijateljska.

  • Cetnik says:

   Nadamo se da se nece ljutiti zbog naseg stava da ne priznajemo Kosovo i da ćemo uprkos tome ostati priljateli.

 3. Miraš says:

  Ne mogu to povlačenje priznanja da odrade ni Češka ni Madjarska, ne u skorije vreme. Ali jednog lepog dana Francuska bez makarone a sa Marin mogla bi da napravi lepo iznenadjenje. Mislim da će Merkelovu uhvatit popičitis, ako i kad se to desi. Francuska ekonomija je u lošijem položaju od nemačke, zato postoje šanse da pre će se oni opredeliti za saradnju sa Rusijom i Kinom i za novo uredjenje sveta na zdravijoj osnovi, nego Njemačka.

 4. Kulak says:

  Volim Srbiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *