МАЂАРСКИ ПРЕДЛОГ ЗАПАДУ да се Русији дају гаранције безбедности

MAĐARSKI PREDLOG ZAPADU da se Rusiji daju garancije bezbednosti

3 septembra 2023

Šef kabineta premijera Mađarske Gergeli Guljaš smatra da Zapad treba Rusiji da ponudi garancije bezbednosti, a ne Ukrajini članstvo u NATO. On je ponovio stav vlade da se efikasni pregovori Moskve i Kijeva mogu odvijati samo uz učešće Vašingtona.

„Zapadni svet, koji podržava Ukrajinu, treba da pruži garancije bezbednosti Rusiji, ali ni u kom slučaju Ukrajincima članstvo u NATO“, rekao je Guljaš studentima letnjeg univerziteta u Vejtu.Šef kancelarije takođe smatra da Rusija ne predstavlja pretnju za centralnu Evropu, jer u proteklih godinu i po dana „nije postigla brze i impresivne rezultate” u Ukrajini. Istovremeno, on smatra da Ukrajina više neće moći da vrati teritorije koje su ustupljene Rusiji.

Premijer Viktor Orban pozvao je početkom juna da se spreči ukrajinska kontraofanziva. Prema njegovom mišljenju, to je neophodno kako bi se izbegao veliki broj žrtava. Takođe je više puta govorio da završetak sukoba u Ukrajini zavisi od Sjedinjenih Država. Ukrajinska strana je više puta kritikovala Viktora Orbana zbog njegovih izjava.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *