МАЂАРСКИ ВЕТО: Блокирали саопштење ЕУ о налогу за хапшење Путина

МАЂАРСКИ ВЕТО: Блокирали саопштење ЕУ о налогу за хапшење Путина

21 марта 2023

Мађарска је блокирала намеру да земље чланице Европске уније издају заједничко саопштење о међународном налогу за хапшење руског председника Владимира Путина, сазнаје „Блумберг“.

Због вета Будимпеште, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, уместо саопштења свих чланица објавио је изјаву у своје име „примајући к знању“ одлуку Међународног кривичног суда.„ЕУ види одлуку Међународног кривичног суда као почетак процеса одговорности и позивања руских лидера на одговорност за злочине и зверства која наручују, омогућавају или чине у Украјини“, рекао је Борељ у саопштењу објављеном у недељу увече.

У нацртима саопштења у које је „Блумберг“ имао увид, а које је блокирала Будимпешта, наводи се да савет лидера (исто као Борељ), „прима к знању налоге за хапшење које је недавно издао Међународни кривични суд, против председника Русије и његовог комесара за права деце, због ратног злочина противправне депортације и трансфера украјинске деце из окупираних подручја Украјине Русији“.

Због сличних формулација које су коришћене, чини се да се ово несуђено заједничко саопштење „претворило“ у Борељов лични став када већ није могло да прође као изјава свих чланица ЕУ.

Министри правде ЕУ, њих 26 су, у понедељак, иначе, издали сопствено саопштење у којем подржавају одлуку МКС, које Мађарска такође није потписала.

Став Будимпеште ће се вероватно чути и када се лидери ЕУ ове недеље састану на самиту у Бриселу, пише „Блумберг“. Неколико лидера ће вероватно позвати на оштрији језик, кажу извори овог медија.

(Факти)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u