Мадлен Олбрајт – жена из пакла!

Madlen Olbrajt – žena iz pakla!

12 februara 2016

Ljiljana Smajlović 4536Piše: Ljiljana Smajlović

Uz rizik da zazvučim kao Madlen Olbrajt, nadam se da u njenom paklu postoji mesto i za one koji zloupotrebljavaju prava žena u političke svrhe.

Jer upravo je to pokušala da učini američka državna sekretarka iz vremena NATO bombardovanja Jugoslavije, kada je zapretila Amerikankama da će u pakao ako ne budu glasale za Hilari Klinton. Izvela je to nespretno i u šaljivom tonu. Posle su se i ona i Hilari dugo pravdale, ali je namera Madlen Olbrajt bila potpuno jasna kada je na predizbornom skupu supruge čoveka koji je naredio bombardovanje Jugoslavije rekla da „postoji posebno mesto u paklu za žene koje ne pomažu drugim ženama”. Nije aludirala na pranje suđa i čuvanje sitne dece, a nije ni toliko izlapela da ne zna da učestvuje u izbornoj kampanji.
Nije mi žao što je gospođa Olbrajt odmogla gospođi Klinton u njenom najnovijem pokušaju da se domogne položaja kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD. Istraživači javnog mnjenja još nisu izračunali koliko je tačno glasova Olbrajtova koštala Klintonovu, ali su još juče tvrdili da je Berni Sanders od ukupnog broja ženskih glasova dobio sedam procenata više od kandidatkinje Klinton, dok je u kategoriji glasova žena mlađih od 30 godina Hilari navodno do nogu potučena. Anketari kažu da je Sanders odneo čak 60 procenata glasova mladih žena više od nje. To je neobično jer bi izbor Hilari Klinton na položaj predsednice SAD bio istorijski događaj možda ravan izboru prvog crnca na taj položaj. Zar žene ne bi morale da više navijaju za nju?

Savremene feministkinje bi vam rekle da je svođenje veoma složene političke izborne odluke na seksualni pol kandidata ili birača, po definiciji seksizam. Terati žene da glasaju na osnovu polne lojalnosti predstavlja antitezu feminizma, pokreta koji je nastao na nezavisnosti i slobodi izbora.

Niko, naravno, ne tvrdi da je Hilari Klinton izgubila Nju Hempšir samo ili prvenstveno zbog seksizma i pogrešnih izjava pogrešno odabranih prijateljica.

Reč je o nečem drugom, univerzalnijem, primenjivom i na naše prilike.

Reč je o razlici između odanosti principima i politikantstvu. Reč je o upotrebi načela u političke svrhe, o licemerstvu i oportunizmu. Nikoga ne zanima seksualna prošlost Bila Klintona – dok njegova žena ne počne da nas ubeđuje da je veća feministkinja nego karijeristkinja.

Koliko puta smo na domaćem terenu bili svedoci da se tobož ustaje u zaštitu žena, da bi se ispostavilo da nije reč o odbrani ženskog dostojanstva već samo političkih istomišljenica. Manje je tu principa nego golog političkog interesa, kamufliranog u borbu za ljudska prava. A mnogo je onih koji prava potežu samo zarad interesa.

Možda i za njih ima mesta u paklu Madlen Olbrajt?

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Ogroman broj komentara oko ove raspale spodobe? Magla i dim u ocima naroda Srbije i narod ne vidi, ili ne zeli da vidi a sutra na ekspresnom zasedanju skupstine, Srbija se direktno uvlaci u zagrljaj sotone! Ovim se mogucnost da Srbija ipak dodje u situaciju da bar pokusa da se brani, nepovratno gubi! Neljudi, bez duse kojima nista nije sveto, i sutra ce podici svoje prljave ruke i povuci nas u zagrljaj nasim krvnicima i dusmanima! Kosovo, Nis, Strazevica, Varvarin, Novi Sad, Pancevo, Batajnica, Milica Rakic, Stepa, Putnik, Misic, Bojovic, Milos, Karadjordje, Sveti mucenik Lazar, Dusan Silni i jos stotine hiljada drugih mesta i velikana bice sutra baceno pod noge otrovnih paukova Blera, Klintona, Solane, ove raspale spodobe i mnogih drugih a Srbi ce kao ovce, uperiti svoj pogled i vapaj negde prema istoku, ocajnicki cekatii taj tracak svetlosti sa istoka koji nece doci! A zasto bi i dosao? Sto bi casna i slobodna Srbija trebala bilo kome kad ne treba Srbima? Kojeg to Putina prizivamo da za nas odigra ruski rulet? Dobili smo maketu koja je mogla da znaci svasta! Njeno "pravo" znacenje smo rastumacili sami ! Dobili smo je da je odnesemo u Brisel i to je jedino sto cemo tamo poneti !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *