МАДУРО БЕСАН: Државни удар! Американци, имате 72 сата

MADURO BESAN: Državni udar! Amerikanci, imate 72 sata

24 januara 2019

Venecuela prekida diplomatske odnose sa SAD nakon što je administracija Donalda Trampa priznala opozicionog lidera Huana Gaida za privremenog predsednika.

To je saopštio predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Maduro je takođe američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu.

On je rekao da SAD prave „ogromnu grešku“ pokušavajući da nametnu predsednika Venecuele i kritikovao druge zemlje poput Brazila, Argentine, Čilea koje su sledile primer Vašingtona, prenosi AP.Maduro je pristalicama ispred predsedničke palate u Karakasu rekao da opozicija pokušava državni udar i pozvao vojsku da sačuva jedinstvo.

Opozicioni lider Huan Gaido, predsednik skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsednika, pozvao je sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, prenosi AP.

Vojska Venecuele odbija da prizna predsednika parlamenta Huana Guaida za privremenog predsednika, saopštio je ministar odbrane Padrino Lopes.

„Vojnici ne priznaju predsednika koji nam je nametnut pod uticajem stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet“, napisao je Lopes na Tviteru.

ŽESTOKI SUKOBI U KARAKASU

U jednom od rejona Karakasa počeli su žestoki sukobi policije i demonstranata, čuju se jake eksplozije, javlja televizija TVV.

Jedan broj medija prenosi da se čuju eksplozije granata i bombi punjenih suzavcem.

Kako se navodi, sukobili su se pripadnici policije i demonstranti u rejonu Petare.

Juče su u Venecueli održani antivladini protesti, kao i okupljanja pristalica predsednika Nikolasa Madura. U državama Portugesa, Barinas, Tačira, Karakas, Amasonas, Bolivar je u sukobima poginulo 16 osoba.

Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido proglasio za v.d. predsednika države za vreme trajanja mandata privremene vlade. Sjedinjene Američke Države saopštile su da priznaju Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Za Rusiju je predsednik Venecuele i dalje Nikolas Maduro i, kako su saopštili, taj stav se neće promeniti.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Fidel Kastro im nije dao ni sekundu vremena,nego ih je dočekao u Zalivu svinja kako se i dočekuje agresor! I danas pamte kako ih je Kastro desetkovao!

 2. Slobodanka says:

  Besan je i Majk Pompeo jer gubi odlaskom američkih diplomata iz Venecuele. "Pompeo: Maduro nema ovlašćenja za prekid diplomatskih odnosa sa SAD" 24.01.2019. BESAN JER ĆE VENECUELU MORATI DA NAPUSTE I ŠPIJUNI I AGENTI KOJI SU GLUMILI DIPLOMATE. AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je za SAD Nikolas Maduro „odsad bivši predsednik Venecuele“. Već u sledećoj rečenici je otkrio zbog čega je ovo „bivši“ potrebno Vašingtonu. Naglasio je da Maduro nije imao pravo da prekine diplomatske odnose Karakasa (Venecuele) sa Sjedinjenim Državama. Jer, to pravo tobože sada pripada samo Huanu Guajdu kojeg je Vašington već priznao iako se za vd predsednika Venecuele proglasio na mitingu opozicije. Naravno, Pompeo se buni i zato što (kao bivši šef CIA) odlično zna da će proterivanje američkih diplomata, među kojima je mnoštvo špijuna i raznih agenata, već kroz tri dana lišiti SAD nekih mogućnosti u Venecueli. Guajdo i njegovi ostaće, u neku ruku, bez `štaba` svoje obojene revolucije.

  • Velika Metla says:

   Slobodanka,tu bagru nacističku američku je Ugo čavez isterao iz Venecuele,jer su bili opljačkali venecuelu,između ostalog,morali su Venecuelanci da plaćaju toj ffukati od naci-amerikanaca svoju vodu! maduro ne da da mu naCi-amerikanci pljačkaju narod i državu,zato njima Maduro i smeta!

 3. Slobodanka says:

  Ovu vest treba li komentarisati? > Kosovo, Albanija i Gruzija priznale su, preko Tvitera, samoproglašenog predsednika Venecuele. ... 1. Albanija priznaje Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele, poručio je premijer Edi Rama u svojoj poruci na Tviteru. „U ime naroda Albanije, želim da Gvaido i hrabri narod Venecuele uspeju da eliminišu nelegalne sile koje su uništile tu zemlju“, napisao je Rama. ... 2. ​I Gruzija priznala je predsednika Skupštine Venecuele za privremenog predsednika te zemlje, saopštio je šef gruzijske diplomatije David Zalkalijani. „Gruzija pozdravlja izjave naših partnera i podržava narod Venecuele u borbi za demokratiju i slobodu“, napisao je Zalkalijani na Tviteru. ... 3. Kosovo - Ovom spisku tviter-priznanja pridružio se i ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli koji je na svom nalogu objavio da „Kosovo zvanično priznaje Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele“. „Želimo Vam sve najbolje na putu vraćanja demokratije i stojimo uz Vas do povratka slobode“, naveo je Pacoli na Tviteru. On kaže da se „Kosovo raduje uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Venecuelom“ i da će „podeliti iskustvo u izgradnji države“.​

  • Velika Metla says:

   Slobodanka,za kriminalce kakvi su pomenuti svaki komentar je suvišan! Inače su najgori kriminalci i narkosi najbolji saveznici nacističke amerike! Sličan se sličnom raduje!

  • Zoran says:

   Nema potrebe to da konetarisemo, ali bi mopgli ovo: "Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala objavili su da priznaju lidera opozicije Huana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele."

 4. petrovgrad says:

  Maduro ili Če Ge Vara novijeg datuma nema puno prostora za manevar. Jedini mu je izlaz svi koji priznaju samozvanog predsednika proterati iz Venecuele u roko 24 sata. Onda neka laju preko žice. Ja ne sumnjam u Venecuelu, njihova vojska je surova. Pravi su penicilin za Amere.

  • Velika Metla says:

   Petrovgrad,daće Bog da im ono šta su doživeli u Zalivu svinja bude "mala pesma" u poređenju s time što im spreme Venecuelanci! Kina se još nije oglasila,a koliko znam i Kina ima velike poslove i ivesticije u venecueli! naci-amerika je zlo koje MORA biti do temelja uništeno! naci-amerika je rak-rana čovečanstva!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *