МАДУРО ДОНЕО ОДЛУКУ: Диже целу земљу на ноге!

MADURO DONEO ODLUKU: Diže celu zemlju na noge!

30 januara 2019

VENECUELA će formirati 50.000 narodnih dobrovoljačkih odreda po gradovima i selima širom zemlje –  objavio je Nuikolas Maduro.

Nastupivši pred učesnicima vežbe venecuelanske vojne avijacije, dodatno je naglasio:

„Želimo da do 13. aprila imamo dva miliona pripadnika takvih odreda pod oružjem. Hoćemo da organizujemo narodnu silu koja bi bila velika podrška našim junačkim oružanim snagama i uključena u njenu strategiju“.Armija Venecuele nije najbrojnija u Južnoj Americi, ali je među najbolje naoružanim.

Njeno teško naoružanje je uglavnom rusko, a od Kine je dobila oko 100.000 njenih „kalašnjikova“.

Raspolaže sa 92 ruska tenka T-72B1V i oko 80 francuskih AMX-30.

Takođe sa 123 modernizovana ruska borbena oklopna vozila pešadije BMP-3M sa ojačanim oklopom i savremenim sistemom upravljanja vatrom. Plus: 114 BTR-80A.

Armijska avijacija Venecuele desetak udarnih ruskih helikoptera Mi-35M2, 16 višenamenskih Mi-17V5, sa tri teška  transportna Mi-26 i sa oko 40 lakih američkih helikoptera Bell i Sikorsky.

Venecuela je od Moskve kupila i oko 50 artiljerijskih samohotki od 152-milimetra Msta-S, 24 višecevna raketna bacača Grad  i 12 ubojitijih bacača Smerč.

Glavni aduti  njenih vazduhoplovnih snaga su 23 ruska lovca Su-30MK2V i 19 američkih F-16A.

Pentagon ipak najviše brine venecuelanska ešelonirana protivvazdušna odbrana koju čini pet brigada.

Njihovo glavno oružje su ruski raketni sistemi S-300VM: osam baterija sa po tri-četiri lansera u svakoj.

Ti sistemi su u stanju da se uspešno nose sa protivničkim avionima i raketama na udaljenostima do 250 kilometara i na visinama od 25 metara do 30 kilometara.

„Madurovi raketaši“ imaju i S-125 „Pečora-2M“ koji je modernizovana verzija poznatog sovjetskog zenitnog raketnog sistema koji ima domet od 32 kilometra, a nosi se i sa svim što leti do 30 kilometara visine.

Poslednja linije PVO odbrane Venecuele je 12 zenitnih raketnih sistema (takođe ruskih) Tor-M1, plus nekoliko hiljada sovjertskih/ruskih „stingera“ – Igla-S.

Oružane snage Venecuele imaju i šest radarskih stanica kineske proizvodnje JYL-1 i JY-11B. Ova poslednja „vidi“  sve što jre 300 kilometara oko nje.

Ruski vojni ekspert Viktor Hejfec – zbog svega – prognozira da Amerikanci neće pokšavati invaziju s mora već da će se pre odlučiti za upad preko teritorije Kolumbije. A da čak i tu operaciju mogu poveriti privatnim vojnim kompanijama i najamnicima.

Kolumbija je objavila da sa Vašingtonom nije pregovarala o dolasku američkih trupa na njenu teritoriju. Međutim, novinari su u notesu Džona Boltona, Trampovog pomoćnika za nacionalnu bezbednost, za vreme brifinga posvećenog Venecueli videli zapis „5.000 vojnika za Kolumbiju“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Velika Metla says:

  Šta god uradio,ili ne uradio,pljačkaši imena naci-amerikanci će da pokušaju da opljačkaju naftu Venecuele! Tu nikakve dileme nema!Hoće li uspeti vreme će pokazati! Prema tome,udri Maduro i ne žali!

 2. raikkonen says:

  Koji bre 13 april..radi to brže..do 13-og možeš da budeš srušen!

 3. Otpor idijotizmu says:

  Ova Venecuela za nas supersila :)

 4. Miraš says:

  Mora tim redom: najpre da do maksimumuma podigne odbrambene snage Venecuele, zatim dolaze na red ostali, npr. američke diplomate u Karakasu čiji odlazak sa nekadašnjih 72 sata koji su već istekli produžen je na mesec dana. Takođe važno je da pohapse te komandose koji su im se slili iz Brazila. Na šta su oni sve spremni? Šta su sve ranije radili npr. u Nikaragvi? Ozbiljne privredne sabotaže, zločini protiv civilnog stanovništva, itd. Jedinstvo i odanost vojske sada su jako važni. Kako su 1973 godine likvidirali socijalističkog predsednika Čilea Salvadora Aljendea? Sličnost sa Venecuelom je jako velika: prethodno Čile je isto sprovodio nacionalizaciju, zatim je podrivan na razne načine iz SAD, u vreme puča Čile je bio u velikoj privrednoj staganciji i imao je visoku hiperinflaciju koja je izazivala nezadovoljstvo naroda. Vojnu huntu koja je zbacila predsednika Aljendea predvodio je komandant armije Augusto Pinoče. Aljende je navodno izvršio samoubistvo ili je ubijen a 72 njegova bliža saradnika odmah su uhvaćena i streljana. Zatim je Pinoče uveo vojnu diktaturu koja je pohapsila oko 130.000 ljudi od kojih su mnogi mučeni ili baš ubijeni. Pinoče je bio i predsednik države i to od 1974 do 1990. godine. A Amerika, ona druga Amerika pošto ih je uvek više u igri, već 1976 godine optužila je Pinočea za zlodela te tako je Amerika za vreme predsednikovanja Džimija Kartara oprala ruke. Prethodno Niksonova administracija ubacila je tajne agente u Čile da bi destabilizovala vladu, zatim Amerikanci vršeći svuda pritisak ograničili su međunarodne ekonomske kredite za Čile. Dok se privredna, finansijska i socijalna situacija u Čileu pogoršavala istovremeno opozicioni mediji, opozicioni političari i opozicioni privrednici su podsticali privrednu i sveukupnu nestabilnost u Čileu, a neki od njih su podpomognuti iz SAD.

 5. Vesko says:

  Madurovo najjace oruzje su ZAKONI!! Maduro mora da donese uredbe kojima proglasava konfiskaciju drzavnih para od strane SAD ILEGALNIM i da tom uredbom upozori da ce bilo kakav transfer tih para samoproglasenom Kralju ili opoziciji dovesti do zamrzavanja svih racuna opozicije!!! Svi racuni samoproglasenog Kralja Venecuele moraju biti zamrznuti nakon sto se zapocne proces protiv njega za pokusaj drzavnog udara i ugrozavanja zivota gradana i nacionalne bezbjednosti ilegalnim uzurpiranjem vlasti i organizovanjem nemira.

  • Velika Metla says:

   Vesko,a šta misliš da ovaj Gvaido bude predsednik,na silu naravno,kao i svuda,a da poštuje dosadašnje ugovore o eksploataciji nafte koji su napravljeni s Rusijom,da ostane pri tim ugovorima,da li će se Rusi i tada boriti za Venecuelu,odnosno braniti je?

   • Milan says:

    Neće biti tog predsednika na silu, Rusija ga ne bi uvažila. Neukusan je taj stav a da Rusija ipak pristane na američki izbor predsednika na silu, ako ... Takav predsednik ako se ustoliči nezakonito najpre će privatizovati-rasprodati tu državnu naftnu kompaniju i daće naftna polja na eksploataciju američkim i britanskim naftnim kompanijama. Time bi najviše izgubio narod Venecuele, a nema sumnje da bi Rusiju isključivao iz budućih poslova i otežavao bi postojeće. ... Rusija ima principijelan stav koji važi ne samo za Venecuelu. PREDSEDNIKA NEKE DRŽAVE MOŽE DA BIRA SAMO NAROD TE DRŽAVE I U PROCEDURI KOJA JE U SKLADU SA USTAVOM TE DRŽAVE. Rusija se već izjasnila da SAD i njoj bliske države-saveznici prema Veneculi primenjuju grubo kršenje međunarodnog prava, i da u suštini započeli su otvorenu politiku zbacivanja legitimne vlasti u Venecueli. "Status predsednika Venecuele određuje NAROD, zbog toga za Rusiju predsednički status Huana Gvaida ne postoji, rekao je Sputnjiku šef Međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačov. „Status Gvaida ne mogu određivati spolja, ni predsednik SAD ni neke druge države. Može ga odrediti samo narod Venecuele i samo ustavnim putem. U tom smislu za Rusiju predsednički status Gvaida ne postoji“, naglasio je Kosačov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *