Maduro hapsi generale zbog sumnje da su planirali pobunu

Maduro hapsi generale zbog sumnje da su planirali pobunu

25 marta 2014

VENEZUELA-MADURO-SWEARING-INVlasti Venecuele uhapsile su 3 generala vazduhoplovnih snaga, osumnjičenih da su planirali pobunu protiv vlade u Karakasu, izjavio predsednik Nikolas Maduro.

Maduro je, na sastanku sa šefovima diplomatija južnoameričkih zemalja, rekao da su uhapšeni generali bili u kontaktu sa opozicijom i da su „pokušali da se dignu protiv legitimno konstituisane vlade“.

On, međutim, nije objavio imena generala.

„Ova uhapšena grupa ima direktne veze sa opozicijom i govorili su da je ova nedelja, nedelja odluke“, istakao je Maduro.

Prema njegovim rečima, generali su već izvedeni pred vojni sud, prenela je agencija AFP.

Maduro je dodao da je zavera otkrivena pošto su sami generali priznali da su „regrutovani“.

U Venecueli više nedelja traju antivladini protesti, u kojima je 36 ljudi poginulo.

Protesti su počeli u februaru sa sporadičnim demonstracijama studenata, a intenzivirani su nakon što su tri osobe ubijene posle protesta koji je 12. februara održan u centru Karakasa.

Demonstranti traže političke promene i zaustavljanje velike inflacije, prekidanje nestašice osnovnih prehrambenih namirnica i smanjenje jedne od najvećih stopa kriminala u svetu.

Vodeći opozicioni lideri su u više navrata odbili Madurove pozive na dijalog, rekavši da odbijaju da učestvuju u razgovorima koji samo služe kao prilika za slikanje.

Demonstranti traže ostavku predsednika, dok Maduro tvrdi da oni hoće da izvrše puč poput državnog udara pre 12 godina u kome je na kratko svrgnut njegov prethodnik Ugo Čaves.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *