МАДУРО И ВЕНЕЦУЕЛА НЕ СТРАХУЈУ ОД АМЕРИКЕ јер су две велике силе одлучиле ДА ИМ ЧУВАЈУ ЛЕЂА

MADURO I VENECUELA NE STRAHUJU OD AMERIKE jer su dve velike sile odlučile DA IM ČUVAJU LEĐA

5 maja 2020

Zvanični Karakas objavio je u ponedeljak da je cilj plaćenika i terorista koji su obučavani na teritoriji Kolumbije, uz finansijsku podršku te zemlje i Vlade SAD, bilo ubistvo venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura. S druge strane, Rusija i Kuba pružaju podršku Venecueli u borbi protiv korone.

Venecuelanske vlasti objavile su da se plaćenici, koji su pokušali da izvedu invaziju na Venecuelu, nalaze u pritvoru. Prema nekim informacijama, među njima je i sin bivšeg ministra odbrane.Sam Maduro je, govoreći na samitu Pokreta nesvrstanih, izjavio da je meta napada bio on.

„Trećeg maja pokušana je invazija plaćenika i terorista koji su obučavani na teritoriji Kolumbije, uz finansijsku podršku Vlade SAD i Kolumbije… Imamo sve dokaze — izjave svedoka, snimak da je ta grupa obučavana na teritoriji Kolumbije. To je teroristički napad za vreme pandemije“, rekao je Maduro.

On je dodao da ima dokaze i svedočenja američkog činovnika, koji je pokazao ugovore koje je potpisala opozicija Venecuele o pripremi odreda plaćenika i terorista za napad na Venecuelu i pokušaj da ga ubiju.

Bogota i Vašington odbacili optužbe Venecuele

Vlasti Kolumbije odbacuju tvrdnju venecuelanske strane i smatraju da Karakas uz pomoć te priče pokušava da skrene pažnju sa sopstvenih unutrašnjih problema. I američki predsednik Donald Tramp takođe je negirao umešanost Vašingtona u ove događaje.

„Upravo sam dobio informacije. Naša vlada nema nikakve veze sa tim događajem. istražujemo (šta se tačno desilo)“, rekao je Tramp novinarima.

Rusija i Kina pomažu Venecueli u zajedničkoj nevolji

Američke sankcije Venecueli ostaju na snazi čak i za vreme pandemije. Pomoć u borbi protiv virusa korona toj zemlji stiže iz drugih država — Rusije, Kine i Kube.

„Dobili smo međunarodnu podršku Kube, koja nam je poslala veliku grupu iskusnih lekara. Želim da zahvalim na pomoći Kubi, a takođe i Rusiji i Kini na logističkoj podršci. Bez logističke pomoći Rusije i Kine bilo bi nemoguće obaviti hiljade dijagnostičkih testova“, izjavio je venecuelanski lider.

U toku proteklih nedelja, Venecuela je iz Rusije dobila dve partije testova za otkrivanje virusa korona. Prema rečima Madura, u zemlji je obavljeno skoro pola miliona testova.

Invazija na Venecuelu

U nedelju je ministar inostranih poslova Venecuele Nestor Reverol izjavio da je pred zoru grupa naoružanih ljudi pokušala da izvrši invaziju u Venecuelu preko lučkog grada Gvaira, do kojeg je došla čamcima-gliserima.

Prema rečima predsednika Nacionalne ustavne skupštine Venecuele Diosdada Kabelja, tom prilikom poginulo je osam napadača, a još dvoje je uhapšeno. Pritom, kako se ispostavilo, jedan od uhapšenih je agent američke uprave za borbu protiv narkotika.

Venecuelansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je za vreme operacije zaplenjeno oružje, a da se deo tog oružja koristio za vreme pokušaja državnog prevrata 30. aprila 2019. godine.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *