МАДУРО ЈЕ УПОЗОРИО ДА АМЕРИКА СПРЕМА ИНВАЗИЈУ НА ВЕНЕЦУЕЛУ, а из САД су послали…

MADURO JE UPOZORIO DA AMERIKA SPREMA INVAZIJU NA VENECUELU, a iz SAD su poslali…

28 januara 2019

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je danas Sjedinjene Američke Države da planiraju invaziju na tu zemlju.

– Američka administracija je usvojila plan o invaziji na Venecuelu uz pomoć trojanskih konja i akvista desničarskih snaga koji su izdajnici – rekao je Maduro u obraćanju vojsci koje je prenošeno preko Tvitera.Maduro je takođe rekao da američke vlasti nastavljaju sa pokušajima državnog udara u Venecueli, prenosi Tas s.

– Imperija (SAD) je odlučila da izvde puč uz pomoć pete kolone na našoj teritoriji – rekao je on.

U Venecueli je predsednik skupštine i opozicioni lider Huan Guaido proglasio sebe za privremenog predsednika 23. januara, što je Maduro odmah okarakterisao kao puč u organizaciji Vašingtona.

U međuvremenu su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj i neke zemlje EU priznale Guaida, dok Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska podržavaju Madura.

GUAIDO POZVAO VOJSKU DA NAPUSTI MADURA

Opozicioni lider u Venecueli Huan Guaido ponovo je danas pozvao vojsku da okrene leđa vladi aktuelnom šefu države Nikolasu Maduru.

Guaido je nakon mise održane u znak sećanje na više od 20 građana koji su ubijeni u antivladinim protestima, ispred crkve rekao da će nastaviti sa planovima da uspostavi prelaznu vladu u Venecueli koju bi predvodio on sam i članovi narodne skupštine.

Pristalice opozicije ranije danas su posetili kasarne širom zemlje gde su vojnicima predali kopije zakona o amnestiji koji je usvojila narodna skupština.

Neki komandanti vojske su pocepali letke, ali nije bilo nasilja, prenosi AP.

Sa druge strane, Maduro je obišao dve vojne baze zapadno od Karakasa gde je pozvao vojnike da ostanu lojalni njegovoj vladi.

BOLTON UPOZORAVA: U SLUČAJU NASILJA SLEDI „ZNAČAJAN ODGOVOR“

Na Madurovo obraćanje bojsci reagovao je savetnik za nacionalnu bezbednost americkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton. On je upozorio danas vladu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da bi bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje diplomatskog osoblja SAD, opozicionog lidera Huana Guaida, koji se proglasio za privremenog predsednika, ili parlamenta naišlo na „značajan odgovor“.

„Bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje američkog diplomatskog osoblja, demokratskog lidera Venecuele, Huana Guaida, ili same Narodne skupštine predstavljalo bi težak napad na vladavinu prava i naišlo bi na značajan odgovor“, naveo je Bolton na svom nalogu na Tviteru.

On tvrdi i da je „dobro poznata“ kubanska podrška i kontrola nad bezbednosnim i paravojnim snagama Madura.

(Telegraf)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milan says:

  Po američkom stavu veoma agresivni venecuelanski opozicionari su demokrate i vladavina prava koju treba očuvati, te Bolton je zapretio Maduru da ako počne da čisti pučiste u svojoj zemlji, tada SAD će dati snažan odgovor. U stvari, ovih dana SAD preko takve opozicije nisu uspele da ostvare izdaju vojnog vođstva i vojske Venecuele, te pretnjom vojnom intervencijom pokušavaju da blokiraju bezbednosne snage čavista koje u uzvratnom odgovoru mogu da tresnu takvu opoziciju. Ispada da Huan Gvajdo je američki super petlić koji će imati sve vrste mamuza za borbu, a čavisti da budu goli i da mirno čekaju šta će im se dešavati.

 2. Vojna i ojdesve says:

  Ne plashite se, biche munjevit odgovor rata. Ne kao na bliskom istoku. Ovo prvi put chemo videti...

 3. Milan says:

  Da li još uvek postoje šanse da Venecuela izbegne američku vojnu intervenciju? To jedino je moguće ostvariti smirivanjem ovakve opozicije i brzom likvidicijom stranih komandosa koji su ubačeni u zemlju. Takođe treba maksimalno ometati veze i komunikaciju milog brata Huana sa stranim poslodavcem. Deo naroda koji prati ovakvu opoziciju sigurno je svestan da zaziva stranu vojnu intervenciju, bez obzira na aktuelne poteškoće u Venecueli nisu nevini jer znaju oni veoma dobro šta se sve dešavalo godinama i decenijama unazad u raznim zemljama srednje i južne Amerike. Strašno su neodgovorni jer im odgovara promena i osvajanje vlasti uz bezbroj leševa svojih sunarodnika. Vojska Venecuele jeste prilično dobro opremljena i može da odgovori na napad bilo koje susedne zemlje, ali na raketne i avio udare SAD ne bi mogla adekavatno da odgovori. Trenutno ne znamo kako, ali šta ako Venecuela ipak se odbrani. To bi bilo veliko srozavanje svetskog hegemona ne samo pred celim svetom nego i pred najbližim saveznicima i ostalim satelitima. Toga su i sami svesni te vojni udar SAD na Venecuelu biće baš žestok. Bože, ne spavaj, pomozi Venecueli.

 4. Slobodanka says:

  Daj Bože da Venecuela bude pobednik, to bi bilo veliko ohrabrenje za mnoge zemlje Latinske Anerike, koje su ranije pokorene i potlačene, da se oslobađaju i napuštaju sve oblike nepovoljnog i nezdravog savezništva sa SAD. Izašle bi iz unipolarnog atlantističkog sveta i ušle u multipolarni. Na karti sveta vojna dominacija svetskog hegemona bila bi sve manja, što nema sumnje doprinelo bi i ekonomskom porožavanju imperije SAD. Za nas obične smrtnike velika je tajna šta o tome sada misle velike sile Rusija i Kina. Možemo samo da zamišljamo i izvodimo indirektne zaključke, npr. kad na kraju ove godine uporedimo stanje sa sadašnjim.

 5. Vesko says:

  Maduro ne smije da pregovara sa pucistima! Javni Tuzioc mora da pokrene postupak protiv njih.

 6. Roy says:

  I jedan i drugi rade za Cioniste. Maduro da je normalan i da ne igra igru, nema sta cekati. Treba podici vojsku, zatvoriti granice, ugasiti internet, izbaciti strane novinare i udri svim silama. Pomlatiti milion gnjida i kasnije javis svijetu da je sve ok.

 7. Milica says:

  Nema tajnosti, nema iznenađenja, zna se ko u akteri nižeg, srednjeg i višeg ranga; već je slično viđjeno. "Sve se zna i znamo koje su Vam namere", ovo upozorenje Nikolasa Madura je i razotkrivanje koje može da zaustavi agresiju. Ovo je kao da gostu-lopovu na ulaznim vratima otresito i hladno kažete: Znamo zašto ste došli i koje su Vam namere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *