МАДУРО МОБИЛИСАО ВОЈСКУ; Гваидо поставио услове војсци: ИМАТЕ ОСАМ ДАНА

MADURO MOBILISAO VOJSKU; Gvaido postavio uslove vojsci: IMATE OSAM DANA

16 februara 2019

Predsednik Nikolas Maduro je predložio da se usvoji plan stalne mobilizacije vojske radi zaštite od moguće invazije.

„Plan mobilizacije vojske radi zaštite zemlje je jedna od ustavnih obaveza“, izjavio je Maduro, govoreći o rezultatima vojnih vežbi Angostura.

„Mobilizacija i obuka. Obuka i mobilizacija. Gde treba da budu tenkovi, rakete republike, vojnici republike. Kako treba da se kombinuju sredstva PVO, morske snage, kako treba da se kombinuju snage tokom vojnih vežbi“, rekao je venecuelanski predsednik.Maduro je dodao da Kolumbija i SAD razmatraju mogućnost invazije u Venecuelu i uverio da njegov „plan garantuje bezbednost i mir na granicama zemlje“.

„Naš plan je mir i poštovanje, ne mogu to reći o Vladi (predsednika Kolumbije) Ivana Duka koji ima ratni plan protiv venecuele koji podržava američka imperija”, rekao je Maduro.

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe šefom države tokom mandata privremene vlade. SAD, brojne latinoameričke i evropske zemlje priznale su Gvaida kao predsednika i zatražile od aktuelnog šefa države Nikolasa Maduzra da ne dozvoli nasilna dejstva protiv opozicije.

Maduro je saopštio da je on ustavni predsednik Venecuele, a šefa opozicionog parlamenta nazvao „američkom marionetom“.

Rusija, Kina i niz drugih zemalja podržale su Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

GVAIDO USLOVIO VOJSKU

Samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido pozvao je vojsku da podrži promene u zemlji i dao pripadnicima oružanih snaga na razmišljanje osam dana.

„Približava se 23. februar, gospodo iz Oružanih snaga. Vrlo važan datum za venecuelansko društvo, ne samo jer imamo mogućnost da zaustavimo vanrednu situaciju, koja danas ubija i direktno i indirektno, već i da se otvore vrata za promene u Venecueli. Imamo mogućnost, imate osam dana da stanete na stranu Ustava“, izjavio je Gvaido na forumu „Nacionalna naftna industrija: Strategija i perspektive“.

„Mogu da kažem da ključni generali i političari koji podržavaju Madura vode stalne pregovore sa opozicijom. Predsednik to ne vidi, jer se to radi tajno“, rekao je on za „Foks njuz“.

Prema njegovim rečima, Venecuela ima 2.000 generala, što je „više nego što imaju sve države NATO-a zajedno“. On navodi da je baš u vojsci najveća korupcija.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Rusija, Kina i niz drugih država podržale su Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

KOMENTARI6 komentara

 1. padre says:

  Gde je našao baš osam dana?Da je barem sedmica!

 2. Velika Metla says:

  Sa tom vajnom opozicijom MORAŠ postupiti kao Kina na trgu Tjenan Menu! Nemoj pustiti opoziciju da vršlja,kao Milošević,nego ih rasturi,pobij,pa neka imaju razloga za lajanjem! Naravno oni koji prežive!

 3. Slobodanka says:

  Guaido: „Približava se 23. februar, gospodo iz Oružanih snaga. Vrlo važan datum za venecuelansko društvo, ne samo jer imamo mogućnost da zaustavimo vanrednu situaciju, koja danas ubija i direktno i indirektno, već i da se otvore vrata za promene u Venecueli..." - Guaido zna da ako ne uspe da nagovori vojsku da će on lično biti gubitnik. "Vrata promena" koja on pominje prvenstveno bi bila vrata promena za njega lično da on bude pobednik. Ali Guaido nema podršku u vojssci nema ni podršku većine naroda, on za sada nema značajnu vlast u zemlji. ... Ranije 12. februara Guaido je najavio da 23.februara ući će himanitarna pomoć u Venecuelu, kako je rekao, "da donese olakšanje ljudima koji se bore sa rasprostranjenom nestašicom hrane i lekova". - Dakle 23 februara je dan D na kolumbijsko-venecuelanskoj granici i ako taj nasilni ulazak ne uspe onda još jednom se dokazuje da Guaido nema šanse da preuzme vlast.

  • Velika Metla says:

   Slobodanka,to kopile idajničko kaže da "zaustavimo vanrednu situaciju",a ta vanredna situacija je direktan rezultat naci-amerike prema Venecueli,koju on Gvaido,naravno ne pominje! Pobiti ih treba sa sve tom lažnom opozicijom!

 4. milorad2 says:

  ako izdaju madura proći će možda i GORE od njega, nije mi jasno gde je ovaj guido, jer on sedi u vašingtonu ili je u venecueli, maduro je lud što ne proglasi RATNO stanje opštu mobilizaciju i pohapsi PUČISTE čim ih nagazi, takodje treba uvesti preki sud za podizvodjače radova na ulici.O demokratiji pregovorima i nekim demo9kratskim procesima više nema ni govora u venecueli posle pokušaja državnog uddara sve se to suspenudje i doal ze ratni zakoni na scenu.Ako to ne uradi oni će imati gradjanski rat kombinovan sa stranom interevencijom, potpunoi je nevažno više kako će madura da nazovu ili optuže u inostranstvu oni su svoje već rekli i nekih promene tu neće biti, doka maduro ne bude ubijen ili njihova ekipa ne bude eliminisana u venecueli.RAT je već počeo i ko to ne vidi taj je budala.

  • Slobodanka says:

   Mobilizacija je stanje pripravnosti - prelazak iz mirnodopske orgnizacije u ratnu. Maduro govori o stalnoj mobilizaciji vojske. U medjuvremenu rade na tome da Narodna milicija (zovu je i "Bolivarska milicija") da ima ukupno oko 2 miliona pripadnika. Kad to ostvare, a možda već jesu, NIKO IM NIŠTA NE MOŽE. Neku pakost u vidu pucnjave mogu da naprave, ali ne mogu da osvoje Venecuelu, a ni neki njen deo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *